Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 13:46

Шта нам доноси ново повећање каматне стопе – како избећи "грешке у корацима" код враћања кредита

Народна банка Србије подигла је референтну каматну стопу на 6,5 одсто. Уредник сајта Каматица Душан Узелац каже за РТС да циљ НБС-а није да поскупи грађанима кредите, већ да сузбије инфлацију, али да је нус ефекат те политике повећање цене кредита крајњим корисницима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Поручује да је кредит наш новац из будућности, банке нам га дају унапред, али да треба да га вратимо. Ако то игноришемо довешћемо себе у проблем у будућности, упозорава Узелац. Саветује грађанима да користе чекове, јер су најјефтинији и немају камату, затим готовински кредит, док је трећа опција дозвољени минус, а најскупља кредитна картица. 
При доношењу одлуке о повећању референтне каматне стопе на 6,5 посто, процењено је да је потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова. Душан Узелац објашњава да та одлука има утицај на све који су у кредитима, зато што суштински та каматна стопа поскупљује цену новца.
То је, додаје, набавна цена новца, а НБС кроз ту референтну каматну стопу диктира цену новца.
"То значи да ће она последично бити скупља даље у малопродаји, ја бих тако рекао. Значи, малопродајне су пословне банке које тај новац добијају од НБС. И самим тим сав тај новац, ако га дају нама као корисницима у форми кредита, биће скупљи за скоро 0,25 одсто. Значи, НБС нема за циљ да поскупи грађанима кредите, има за циљ да сузбије инфлацију, али нус ефекат те политике је заоштравање политике, односно повећање цене кредита крајњим корисницима", прецизирао је Узелац.
Коришћење кредита не може да престане Објашњава и на конкретном примеру како то функционише. Каже да је то као и цена горива, када скочи са 100 динара на 190, свако може да себи приушти онолико колико финансијски може да издржи. А то је оно што је у овом случају незгодно јер, како каже, не можете престати да возите ауто. 
"Не можете престати користити кредит, он вас чека и у наредних 10-20 година, зависи ко је где стигао", указује Узелац и додаје да је једини начин унутрашње ефикасније управљање финансијама – да зарађујемо више и мање потрошимо. 
"Да се разумемо, кредит је наш новац из будућности. Банка нам га даје унапред, али ми морамо да вратимо тај новац назад. И ако то не разумемо на прави начин и ако игноришемо то отплаћивање, ми ћемо довести себе у проблем у будућности. И та финансијска одговорност је индивидуална ствар", истиче Узелац.
То значи, указује, да ако данас нешто учините у вашим финансијама, рефлектоваће се за шест месеци на буџет. Ко уствари данас нема новца, то је зато што пре шест месеци није доносио адекватне одлуке, поручује.
"Када први пут направите ту грешку у корацима, тешко се чупате из ње. Зато што тада се улази из кредита у кредит, из кредита у кредит. Али кажем, није кредит лоша ствар. Лоше је да узмете, да се не задужите паметно. Ако купите летовање, а узмете кредит на три године, како ћете следеће године ићи на летовање? Значи, купите оно што траје дуже од отплате кредита и биће у реду", саветује уредник Каматице. 
Чекови најјефтинији, кредитне картице најскупље Такође, саветује и грађанима да користе чекове јер су најјефтинији и немају камату. 
"Након чекова иде неки готовински кредит, где ви кажете дајте ми гомилу новца, ја ћу то отплаћивати касније. Трећа опција је дозвољени минус, који је практична, али скупља варијанта. Кредитна картица је најскупља, али поента је да пратите те бројке, да видите колико плаћате. Ми смо увек одговорни за њих и било би сулудо да очекујемо да банка управља нашим финансијама. Неће они нас саветовати да ми никад не узмемо кредит или да будемо финансијски одговорни, него напротив", упозорава Узелац.
Репови последица још из 2008. године Сматра да глобалне финансијске политике иду на боље, иако је турбулентно и доста економских модела је на испиту.
"Иако је грађанима тешко да исплаћују, ово што се данас дешава у економском смислу су показатељи да то није функционисало ни раније. Ми данас имамо репове последица из 2008. године, која је нас прошла, јер нисмо били толико укључени у те токове. И тада су се проблеми решавали с истим алатима и нису се решили. Али видите није без разлога дошла ни прича криптовалута. Да ли ће то издржати – то је сада актуелна борба", закључује Узелац. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.