Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 06:08

Кијев: Нови руски напади дроновима на Николајев и Запорожје; Председник Јужне Кореје у посети Украјини

Рат у Украјини – 507. дан. Нови руски напад дроновима на Николајев и Запорожје, саопштили су украјински званичници. Тврде да украјинске трупе напредују на југу земље, те да руска војска бележи губитке. Украјински суд донео је одлуку да игуман Кијевско-печерске лавре, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << митрополит Павел, буде пребачен у притвор. Председник Јужне Кореје Јун Сук Јул у посети Украјини. Бивши премијер Велике Британије Џонсон предложио је да се Украјина прими у НАТО без услова.
У околини Бахмута, Доњецка и широм источног и јужног фронта не престају борбе. Украјинско ваздухопловство саопштило је да је оборено 16 од 17 руских дронова а да је једна од мета био и родни град председника Украјине.

Володимир Зеленски рекао је да Украјинци морају да схвате да Москва распоређује све могуће ресурсе да заустави напредовање кијевских снага на истоку и југу земље.
Владимир Путин каже да је борцима "Вагнера" понудио да се прикључе редовној војсци и да, како је истакао руски председник, та група у правном смислу више не постоји.
Један део "вагнероваца" започео је обуку белоруских војника у близини града Осиповичи, око 90 километара јужно од главног града Минска.
Неизвестан је и наставак спровођења споразума о извозу жита преко црноморских лука који истиче 17. јула.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да су Владимир Путин и он "на истој страни" када је реч о продужетку споразума. Кремљ, на другој страни, саопштава да се Москва о томе није оглашавала.
"Наставак спровођења споразума зависиће од испуњавања захтева Москве", поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да су Сједињене Државе заинтересоване да се прехрамбени споразум продужи. Наглашава да одбијање Москве да то уради представља претњу за сиромашне земље.
Рат у Украјини има утицај на руску економију, али је мањи него што се раније очекивало, изјавила је директорка за комуникације Међународног монетарног фонда (ММФ) Џули Козак. Према актуелном предвиђању ММФ-а, руски БДП ће ове године порасти за 0,7 одсто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.