Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 05:56

Један сасвим обичан летњи дан, температура подношљива

Након врелог четвртка када је жива у термометру достизала и 38. подељак, стиже нам један уобичајен летњи са температуром у хладу до 33 степена.
У већем делу земље данас ће бити претежно сунчано, а само у брдско-планинским пределима уз променљиву облачност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << понегде ће бити и краткотрајне кише или пљускова с грмљавином.

Јутарња температура износиће од 17 до 23 степена, а највиша дневна од 29 на северу до 33 на југу земље. Далеко пријатније температуре него у четвртак, када је у Ћуприји у 15 часова било чак 38 степени.
Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.
Када је реч о клима-уређајима, њих не треба користити док температура не пређе 30. подељак. Оптимална температура ваздуха затвореног простора током летњег периода треба да је за 5–10 °C нижа од спољне температуре ваздуха, односно лети да се креће у распону 24–28 °C.
За данас је прогнозирана и веома висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца. Ако већ излазите, потребно је предузети одговарајуће мере, попут наношења заштитног фактора, облачења у широку одећу светле боје и ношења шешира са великим ободом.
Заштитни фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и после сваког боравка у води.
За викенд ће температура поново бити у порасту – у суботу ће износити од 33 до 36 степени, док ће у недељу највиша темпаратура износити од 35 до 38 степени.
Још топлије биће у понедељак, предвиђа се да ће жива у термометру достићи 40. подељак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.