Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 18:39

Ваздушни рат над Украјином, сви летови воде у Румунију

Румунско ратно ваздухопловство ће ускоро пребацити неколико авиона Ф-16 у базу Борчеа, где ће за летење на овим летелицама бити обучавани украјински пилоти. "Ловачку коалицију", коју су у мају најавили Британци и Холанђани, сада чини укупно 11 чланица НАТО. Украјинци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очекују најмање 24 авиона Ф-16. Обука почиње у августу.
Украјински пилоти, прекомандовани за летење на авионима Ф-16, почеће од августа да одбројавају 150 часова лета, колико им је потребно да би се укључили у ваздушне борбе изнад Украјине.
Првих неколико авиона овог типа биће ускоро пребачено у румунску ваздухопловну базу Борчеа, где ће укупно 11 чланица НАТО-а покренути убрзану обуку украјинских пилота за летење на авионима које ће донирати ратна ваздухопловства Данске и Холандије.
Укупно четири европске државе могу да сакупе 125 летелица Ф-16, не рачунајући на норвешке авионе, који су конзервирани пошто су у ту земљу стигли први авиони пете генерације, Ф-22.
Власти у Кијеву су, још на почетку рата, тражиле од Американаца између 24 и 36 летелица овог типа, али је Вашингтон био прилично резервисан према овим захтевима, страхујући да би испорука авиона Ф-16 представљала ескалацију у односима са Русијом. Из сличних разлога, претходно, одлагане су испоруке "химарса", "патриота" и тенкова "абрамс", па је то оружје, на концу, ипак упућено у Украјину.
На најаве испоруке западних авиона Украјини оштро је реаговала Москва, па је министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да овакав развој ситуације представља "претњом у нуклеарној сфери".
"Обавестили смо нуклеарне силе САД, Велику Британију и Француску да Русија не може да игнорише чињеницу да су ти авиони способни да носе нуклеарно оружје. Током борбених дејстава наши војници неће анализирати да ли је сваки конкретан авион тог типа опремљен за ношење нуклеарног оружја или не. Саму чињеницу појаве таквих авиона у Оружаним снагама Украјине сматраћемо као претњу са Запада у нуклеарној сфери", рекао је Лавров.
Пољска је, испоруком последњих десет "мигова 29" крајем априла, готово исцрпила све залихе борбених авиона совјетског порекла, који би ојачали украјинско ратно ваздухопловство. До сада, Украјинцима је испорученa 41 летелица "миг 29", од чега је 28 пољских и 13 словачких.
"Мигови" из ове две државе испоручени су у различитом стању, па стручњаци сматрају да су свега четири словачка авиона била способна за борбене операције, док ће преостали бити употребљени за резервне делове.
Букурешт: Без румунских авиона у процесу обуке Пошто су политичке препрека за испоруку борбених авиона уклоњене, НАТО је представио план обуке украјинских пилота, чији се долазак у Румунију очекује ускоро. Букурешт, истовремено, тврди да њихови авиони неће бити коришћени у обуци, већ ће за тај програм бити допремљене посебне летелице.
Те авионе донираће Данска и Холандија, док је произвођач, амерички "Локид Мартин" најавио брзе модификације на летелицама, које би украјинским пилотима омогућиле бржи прелазак са "мигова 29" и "сухоја 27", на којима су до сада летели.
"Локид Мартин" је, такође најавио појачануи техничку подршку и обуку земаљској особља, како би украјинско ратно ваздухопловство могло ваљано да одржава нове авионе.
Украјинским пилотима ће, како наводе амерички извори, бити потребно око 150 часова летења на авионима Ф-16, како би могли ефикасно да их употребљавају у акцијама. То, практично, значи да ће Украјинцима требати око четири месеца да окончају основну обуку.
Ову процену изнело је америчко ратно ваздухопловство на основу вештине двојице украјинских пилота, који су, претходно, летели на "миговима" и "сухојима".
Једина жеља, Ф-16 Украјинци су, суштински, од почетка рата тражили само један авион – амерички Ф-16 или летелице тог типа које користе друге европске државе.
Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јури Игњат је још у јануару објавио да су одобрена средства за обуку пилота на тим летелицама, као и да је прва група авијатичара отишла у САД.
Изјава украјинског званичника уследила је неколико дана пошто је произвођач авиона Ф-16, америчка компанија "Локид Мартин", објавила да је спремна да повећа производњу тих летелица како би задовољила потребе које би могле да се појаве уколико земље чланице НАТО-а одлуче да половне авионе овог типа предају Украјинцима.
"Повећаћемо производњу авиона Ф-16 у Гринвилу како бисмо били спремни да попунимо капацитете држава које одлуче да помогну у текућем конфликту", рекао је тада званичник "Локид Мартина" Френк Сент Џон, наводећи да ова компанија није укључена у преговоре о могућим испорукама борбених авиона Украјини.
Украјински званичници најавили су, истовремено, да ће упоредо са обуком за авионе Ф-16, почети и увежбавање пилота из те државе за летење на другим западним летелицама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.