Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 17:12

Радио-аматер Јанко Михаиловић из Ужица - светски првак у радиоаматеризму

Ужичанин Јанко Михаиловић има тек 21 годину и неколико националних и европских титула у радио-аматеризму. Недавно је постао светски шампион и светски рекордер међу младим радио-аматерима у дисциплини Морзеов код.

До шампионске тируле и рекорда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јанко је стигао остваривши за 48 сати 2 и по хиљаде веза у конкуренцији око хиљаду и по такмичара. Његова дефиниција шта заправо значи бити радио-аматер је једноставна. 

“Ово је начин живота, више него нека љубав. Од 7. разреда основне школе се бавим радио-аматеризмом. Само интересовање према електротехници је неко наследство од оца, према струји, према електроници. Каблове сам развлачио цео живот и као мали”, наводи Јанко Михаиловић.
Контaкти с људима широм света без интернета и мобилног телефона скоро су незамисливи. Радио-аматери потврђују да су могући.
“Наш је цео свет, зависи од доба дана, од распростирања таласа то јест пропагације самих френвенција. У суштини-цео свет, од Новог Зеланда до Америке”, истиче Јанко Михаиловић, радио-аматер.
Од своје генерације Јанко се издвојио талентом, радом и упорношћу у времену када су радио-аматерски клубови препуштени себи и сопственом финансирању и иницијативи. Од некадашњих 170, у Србији данас има званично регистрованих око 70 клубова.
“Многи радио-клубови немају своје просторије, немају радни простор и постоје само на папиру. Активних клубова је можда само 15 до 20. Само 3 клуба у земљи имају овакав антенски систем као што имамо ми са више од једног стуба и зато ми постижемо велике резултате јер смо били упорни и уложили велика средства”, наглашава Милан Миловановић из Радио-клуба “Севојно“.
Када су остали без простора у Севојну, сами су купили земљиште на оближњој висоравни, Кошути, направили четири антенска стуба за везу са светом, набављали и сами правили опрему, саградили и опремили кућицу за такмичења. Сви пружају пуну подршку једни другима посебно на такмичењима и прижељкују простор где би могли да обучавају и неке нове генерације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.