Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 22:46

У Приштини саопштили мере за север: Делимично смањење присуства полиције и нови избори

Влада у Приштини саопштила је да је спремна да допринесе деескалацији ситуације на северу Косова, што укључује тренутно смањење присуства полиције за 25 одсто у и око општинских зграда, и одржавање ванредних локалних избора.
Влада у Приштини саопштила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да је спремна да не предузима радње које би могле да ескалирају ситуацију на северу.

"Косовска полиција, заједно са Еулексом и Кфором, процениће безбедносну ситуацију по потреби, посебно ће размотрити могућност даљег смањења присуства полиције у и око општинских зграда”, наводи се у саопштњеу.
Такође, влада потврђује да подржава одржавање превремених избора у четири општине на северу – Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, и то након летње сезоне.
"Косово изражава своју посвећеност да обезбеди неопходну правну основу да омогући организовање ових избора, а ЕУ ће позвати два главна преговарача у Брисел у циљу финализације плана редоследа Споразума о нормализацији, након чега ће почети примена свих чланова споразума”, додаје се у плану владиних мера у четири тачке.
Подвлачи се да да ће наведене радње бити окончане у року од две недеље.
У саопштењу се наводи да су наведене мере договорене на јучерашњем састанку потпредседника владе и првог преговарача Бесника Бисљимија са високим представником Европске уније Мирославом Лајчаком у Братислави.
Разговор је, додају у влади, био стварање предуслова за јачање фокуса на пуну и безусловну примену Основног споразума од 27. фебруара и Охридског анекса од 18. марта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.