Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 17:35

У Крагујевцу - Мајнд група отворила аеродром

У оквиру индустријско-пословног парка на 170 хектара, Мајнд група је отворила аеродром. Мајнд Крагујевац - на петнаестак километара од центра града, регистрован је за прихват ваздухоплова до 6 тона. Успостављање ваздашног саобраћаја, било је у плану од почетка пројектовања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << највећен приватном технолошко инсустријском парку у Србији у коме ради око 2.500 људи.
LYKG - међународна ознака, којом ће Крагујевац за месец дана бити уписан у светску књигу аеродрома. За сада, травната писта дужине 900 метара за полетање и слетање у домаћем саобраћају.

“Намењена је за спортско и аматерско летење, аеродром као аеродром опремљен је и за слетање ноћу. Тако је и регистрован за визуелно летење дању и ноћу”, наводи Милан Радосављевић, пилот Мајнд авијације.
“Следећи корак је да добијемо привремени гранични прелаз како би могли да привучемо и авијатичаре из Европе, да ово буде једно место окупљања свих заљубљеника у летење”, истиче Дарко Ђорић, извршни директор Мајнд групе.
А њих је доста, тако да је са аеродрома Мајнд Крагујевац, већ забележен велики број летова. У плану је и падобранска обука.
Основано је спортско удружење Крагуј, које је намењено свим љубитељима ваздухопловства, а плану је и отварање школе за школовање пилота за једрилице и авионе. Први полазник је већ ту.
Поред пилота, који су свуда дефицитарно занимање, овде ће се образовати авио-механичари и инжењери. Следећи корак - изградња контролног торња, хангара и асфалтне писте.
“Она ће бити у функцији за бизнис авијацију повезивање са бизнис светом. Фокус нам је на смол карго авијацији, значи на карго превозу мањим авионима”, наглашава Дарко Ђорић, извршни директор Мајнд групе.
Инвестирање у аеродром је додатна погодност за 15 компанија које послују у оквиру Мајнд парка, али и за привлачење нових фирми у Крагујевац и Србију. А места не мањка, јер је индустријски парк проширен за још 30 хектара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.