Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 23:18

Додељена признања за најбоље пројекте промоције науке

У Музеју науке и технике додељена су признања за најбоље пројекте промоције науке у овој години. За пројекте из науке, технологије, инжењерства, математике, вештачке интелигенције, издвојено је шест и по милиона динара.
Награђене пројекте изводиће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << научно-истраживачки институти, факултети, научна удружења и научни клубови у дванаест градова широм Србије.

“Овај мали научни рад је посвећен екологији где ћемо децу водити у Делиблатску пешчару где ће имати прилику да се упознају са различитим биљним врстама јер на тај начин покушавамо да у њима развијемо један осећај одговорности према природи, заначи да оно што ми од природе узимамо, то природи треба и да вратимо”, изјавила је Проф. др Сања Подунавац Кузмановић, председница Удружење научница Србије "Срна" говорећи о пројекту “Мали научни рад преко цвета до света“.
И док је "Мали научни рад" намењен најмлађима, пројекат "Гледајмо у пасуљ" је намењен свим грађанима Србије.
“Циљ нам је да сакупимо пасуљ различите сорте са што више локалитета из Србије као и штеточину како бисмо популационо генетички истраживали на нјима и открили каква је та генетичка разноликост како пасуља који се гаји у Србији, тако и штеточинама које га нападају”, казао је Мирко Ђорђевић научни сарадник Института “Синиша Станковић“ и руководилац пројекта "Гледајмо у пасуљ“.
За популаризацију и унапређење науке у протеклих 13 година финансирано је 179 пријеката, а ове године 28.
“Будућност диктира да морамо да будемо много активнији и да много више поштујемо и волимо науку. Наши научници вредно раде, понекад се то не види, некад људи довољно добро то не разумеју, али то су невероватно посвећени људи, и вероватно макар део оног најбољег што Србија има у овом моменту“, истакла је Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.
Веома је важно да разумемо науку. Зато је циљ награђених пројеката да се на иновативан начин приближе грађанима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.