Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 22:24

Ердоган подигао рампу за улазак Шведске у НАТО

Турска ће проследити Протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини и блиско сарађивати са Скупштином како би обезбедила ратификацију, наводи се у саопштењу НАТО-а након заједничког састанка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, шведског премијера >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Улфа Кристерсона и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.
Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Алијансе, од последњег самита, НАТО-а, Шведска и Турска су блиско сарађивале на решавању легитимних безбедносних забринутости Турске.

"Као део тог процеса, Шведска је изменила устав, променила законе, значајно проширила сарадњу у борби против тероризма против ПКК и наставила извоз оружја у Турску, што је предвиђено Трилатералним меморандумом договореним 2022. године", наводи се у саопштењу.
У саопштењу се напомиње да су Шведска и Турска сагласне да наставе сарадњу у оквиру Трилатералног сталног заједничког механизма успостављеног на Самиту НАТО-а у Мадриду 2022. године и у оквиру новог билатералног споразума о безбедности.
"На првом састанку овог Пакта о безбедности, Шведска ће представити мапу пута као основу сталне борбе против тероризма у свим његовим облицима и манифестацијама ка пуној примени свих елемената Трилатералног меморандума, укључујуц́и члан четири", каже се у саопштењу НАТО-у и додаје да Шведска не пружа подршку организацијама које су у Турској проглашене за терористичке (YPG/PYD и FETÖ).
Указује се да су се Шведска и Турска сагласиле да је сарадња у борби против тероризма дугорочан напор, који ће се наставити и након пријема Шведске у НАТО.
Генерални секретар Столтенберг је потврдио да НАТО категорички осуђује тероризам у свим његовим облицима и манифестацијама.
НАТО ће, наводи се, значајно интензивирати свој рад у зој области, укључујући и именовање, први пут у историји Алијансе, специјалног координатора за борбу против тероризма.
"Посвећени смо принципу да не би требало да постоје ограничења, баријере или санкције за трговину и улагања у одбрану међу савезницима. Радићемо на отклањању таквих препрека", поручују из НАТО-а.
Додаје се да су се Анкара и Стокхолм договорили да ојачају економску сарадњу, преко Заједничког економског и трговинског комитета Турске и Шведске.
"И Турска и Шведска че настојати да максимално искористе могућности за повећање билатералне трговине и инвестиција. Шведска ће активно подржати напоре за оживљавање процеса придруживања Турске ЕУ, укључујући модернизацију царинске уније ЕУ-Турска и либерализацију визног режима", закључује се у саопштењу.
Бајден поздравио одлуку Амерички председник Џозеф Бајден је поздравио одлуку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да подржи ратификацију чланства Шведске у НАТО.
"Поздрављам саопштење које су вечерас објавили Турска, Шведска и генерални секретар НАТО-а, укључујући и обавезу председника Ердогана да проследи Протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини Турске на брзу ратификацију", наводи се у саопштењу председника САД које је објавила Бела кућа.
Бајден је додао да је спреман да ради са Ердоганом и Турском на јачању одбране и одвраћању у евроатлантском подручју.
"Радујем се што ћу дочекати премијера Кристерсона и Шведску као нашег 32. савезника у НАТО-у. Захваљујем генералном секретару Столтенбергу на његовом вођству", поручио је Бајден.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је претходно да ће почети процес ратификације шведске апликације за чланство у Алијанси.
"Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је јасно ставио до знања да је Турска спремна да ратификује чланство Шведске", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, пренео је шведски јавни сервис СВТ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.