Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 21:17

Пријава насиља на платформи "Чувам те" – какви су резултати

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу од 2021. године пустила је у рад прву националну платформу "Чувам те”, чији је циљ превенција и заштита од вршњачког насиља у Србији. До сада је одржано више онлајн обука за образовне и васпитне установе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и центре за социјални рад, а данас је у Аранђеловцу организована и прва обука уживо за запослене у јавним институцијама.
Платформа повезује 2.700 институција, основне и средње школе, центре за социјални рад, јавна тужилаштва, полицијске станице, домове здравља. Искуства у раду са платформом, у Аранђеловцу, разменило је 250 наставника и социјалних радника из целе земље. Добили су и додатна упутства - како да ефикасније делују у случају пријаве насиља.

Координатор платформе ”Чувам те” Санела Галијанин наводи да имају и могућност да кроз једно велико упутство од 60 слајдова пронађу оно што им треба и да могу да се присете оног дела који су прошли на обуци.
Тренутно се на платформи "Чувам те" налази 13 обука за поступање у случајевима вршњачког, дигиталног и породичног насиља или заштите деце са сметњама у развоју. Случајевима вршњачког насиља посвећено је готово две трећине обука.
Биљана Јеленић, социјална радница из Алексинца, каже да су решавали случајеве који су пријављени и из других градова. "Било је пријава, и то из неког другог града, али мајка је одавде и ми смо успели то да решимо заједно са тим центром са територије где живи отац", истиче Јеленићева.
Министар просвете Ђорђе Милићевић напомиње да су све школе у обавези, са изменом кровног закона и пратећим подзаконским актима, да буду део ове платформе.
Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, наводи да је до сада 386.000 грађана посетило платформу, која се, оцењује, показала као добар рецепт и дигитални алат у борби против насиља.
Пријава насиља на платформи "Чувам те" прослеђује се надлежним институцијама, добија се број предмета - а његов ток се може пратити онлајн. Вршњачко насиље може да се пријави и анонимно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.