Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 12:29

Камп за младе на Крфу – циљ упознавање са пријатељством Срба и Грка

Не постоје ни Србин ни Грк који не зна за Албанску голготу и боравак преостале српске војске на Kрфу. На том острву Удружење грчко-српског пријатељства отвара дечји камп са идејом да српску и грчку децу упозна са пријатељством два народа, насталим још у Првом светском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рату.
На месту где се некада налазио логор Шумадијске дивизије на Kрфу купљен је плац. Захваљујући удружењу Грчко-српског пријатељства и наступима грчких хорова који су сав приход од продаје карата донирали за куповину плаца ускоро ће овде бити изграђен дечји образовни камп за децу из Србије и региона.
"Задатак нашег Удружења је очување грчко-српског пријатељства, насталог током Првог светског рата између два наша народа, и то исто пријатељство преносимо на будућа поколења. Тако смо дошли на идеју да са Удружењем ‘Свет Срб и ја’ оснујемо дечји камп овде на Kрфу, где би смо нашу и крфску децу упознали с историјом Првог светског рата, и да почну стварање раних пријатељстава која ће им за будућност значити много", рекао је Жељко Поповић, председник Удружења грчко-српског пријатељства.
"У част предака, за будућност потомака" назив је пројекта којим је осим посете Српској кући и "острву спаса" предвиђено упознавање деце с историјом грчког народа, знаменитостима Kрфа, попут старог града који је под заштитом Унеска, Цркве с моштима Светог Спиридона и Царице Теодоре и бројне музеје.
"Грчки народ, крфски народ се према нама толико добро поставио, нисмо се никада осећали као странци, увек су нам свуда врата била отворена из тог разлога желимо да та два народа што више зближимо. Радимо на разним пројектима, као што су концерти, зближавања две културе, наши дани овде на Kрфу и још много тога. Ветерани Црвене звезде играли су два пута фудбал с локалним клубом", рекао је Велимир Михајловић, власник туристичке агенције "Тамо далеко".
Kрфско друштво грчко-српског пријатељства, у оквиру којег постоји и библиотека и књижара, до сада је посетило преко 400.000 туриста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.