Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 16:36

Столтенберг: Време је да се Шведска придружи НАТО-у

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је након састанка са шефовима дипломатије Турске и Шведске да је време да се Шведска придружи НАТО-у. Навео је да ће се у понедељак, уочи самита у Вилњусу, састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и шведским премијером Улфом Кристерсоном како би разговарали о чланству Шведске.
Јенс Столтенберг је, на конференцији за медије, навео да је на састанку са шефовима дипломатије Турске и Шведске Хаканом Фиданом и Тобијасом Билстромом постигнут напредак ка ратификацији шведског чланства у НАТО-у и да је састанак протекао добро.
"Шведско чланство је надохват руке. Сви смо сагласни да би ратификација чланства Шведске у НАТО-у требало да се догоди што је пре могуће", рекао је Столтенберг.
Истакао је да се ради на томе да се добије позитивна одлука Турске, али да "има још посла".
"Важно је да следеће недеље имамо позитиван исход", навео је генерални секретар НАТО-а и додао да ће се у понедељак, уочи самита у Вилњусу,  састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и шведским премијером Улфом Кристерсоном како би разговарали о чланству Шведске.
Након састанка огласио се и Тобијас Билстром који је рекао да је Шведска испунила све што се од ње тражило и да је током данашњег састанка постигнут напредак.
"Надамо се и очекујемо позитивну одлуку следеће недеље, али, наравно ово је, подвукао бих, на крају крајева одлука Турске", рекао је Билстром новинарима у Бриселу.
Турски шеф дипломатије Хакан Фидан рекао је да Шведска мора да почне да примењује антитерористичке законе како би од Анкаре добила зелено светло за чланство у НАТО.
"Шведска је предузела неке кораке у погледу промене закона, укинула је забране против турске одбрамбене индустрије. Промене закона би сада требало да почну да се примењују", рекао је Фидан новинарима након састанка.
 
Шведска је поднела захтев за чланство у НАТО 18. маја 2022. године. Шведски захтев су ратификовале све чланице НАТО-а осим Турске и Мађарске.
Турска је блокирала процес оптужујући власти у Стокхолму да пружају уточиште појединцима и организацијама које се налазе на турској црној листи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.