Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 17:08

Шта туристима нуди Јастребац

Јастребац, на само двадест километара од Крушевца је ваздушна бања, најшумовитија планина на Балкану. Идеалан је за активан одмор током летњих месеци, за све оне који воле природу, негују здрав дух и своје слободно време желе да проведу ван градске вреве. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Блага клима, столетне букове шуме, пијаћа вода на сваком кораку, брезјак. Ова планина привлачи госте из свих крајева наше земље.
"Овде сам први пут, долазим са Брезовице. За оне који не знају то се налази на Шар планини. Могу да направим поређење са Јастрепцем. Природа је лепа, чист ваздух, имамо шта да видимо препорука је да свако дође овде", каже Марина Ђорђевић из Штрпца.
“За спавање, за уживање за дисање, за све могуће, за одмор мозга од оне буке, вреве и гужве. Супер", наводи Рада Балешевић из Београда.
Гостима Јастрепца највише пријају шетње кроз шуму, од кружне стазе здравља па све до врхова планине који досежу преко хиљаду метара надморске висине попут Соколовог камена, Погледа, Змајевца, Мечијих стена, Страцимира. На овој планини трасирано је око 300 километара пешачких стаза.
"Наши смештајни капацитети су попуњени, тако да имамо људе који долазе код нас са мора код нас да преспавају или када се враћају са мора и недељне туре, варијанте са ваучерима", каже Владица Милутиновић, управник хотелског комлекса на Јастрепцу.
"Имамо пастрмку, имамо гулаш од дивљачи, дивља свиња, јелен и срна. Имамо разне друге специјалитете", каже Јелена Јочић, кувар на Јастрепцу.
Симбол ове планине је језеро, смештено у централном делу туристичког комплекса. Прокупачком косом и Великим гребеном на овој планини, од Ђулице до Беле стене, пролази и чувени Европски пешачки пут Е7.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.