Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 20:47

Опет проблеми који муче малинаре - принос и квалитет добри, али цена лоша

Малинари незадовољни откупном ценом у Ариљу су разговарали са општинским руководством, а у Ивањици са министарком пољопирвреде.
У малињак породице Пантовић у ариљској Трешњевици пристигли берачи с југа Србије. Берба на два и по хектара у пуном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јеку.

"На пола је брања негде отприлике, принос је добар и крупна је малина, све је добро, само откупна цена лоша", каже Марко Пантовић.
Јовица Ковачевић из Удружења произвођача "Виламет" указује да су хладњачари изашли са ценом од 200 динара која није прихватљива за произвођаче.
"Значи све је поскупело, а малина појефтинила", каже Ковачевић.
И малинари из других места траже вишу откупну цену али и боље путеве до малињака.
"Оно што је минимално, што може да се уклопи је три евра што је негде око 350 динара али имамо проблем од следећих откупљивача, оно што је понуђено јуче", каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара.
Највећа ариљска хладњача подигла је цену на 240 динара, али не и остали.
"Како највећи хладњачар изађе са ценом јуче и нико га не прати. Где је ту тржиште,то ни мени није јасно,тако да су то питања која ћемо оставити за састанак у Београду", рекла је Јелена Танасковић, министарка пољопривреде шумарства и водопривреде.
И у Ариљској општини којој је малина заштитни знак покушавају разговором и са произвођачима и са хладњачарима да дођу до решења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.