Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 17:58

Скупови против насиља на улицама градова широм Француске

Широм Француске одржана су окупљања грађана испред градских већница против таласа нереда који су избили после убиства тинејџера алжирског порекла у предграђу Париза.
Протекла ноћ у Француској била је мирнија него претходне. Француски председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Емануел Макрон одржао је седницу Владе на којој је са премијерком и министрима разговарао о нередима.

У граду Персан јужно од Париза, где су изгредници разбили прозоре на градској већници и оштетили фасаду, на десетине локалних становника осудило је немире. То је једно од многих сличних окупљања грађана широм Француске.
"Урбано насиље последњих дана широм Француске је неприхватљиво", рекао је градоначелник окупљеним грађанима.
Полиција је саопштила да је током ноћи ухапшено 157 људи, да су повређена три полицајца, док је 300 возила оштећено у пожару, пренео је Ројтерс. То је знатно мање него претходне ноћи, када је ухапшено више од 700 људи, и у петак када је ухапшено њих 1.300.
Министар унутрашњих послова Џералд Дарманен је критиковао родитеље који су, како је рекао, дозволили својој деци да праве пустош на улицама, рекавши да је просек ухапшених 17 година, а има и дванаестогодишњака.
"Није на националној полицији, жандармерији, градоначелнику или држави да решавају проблем паљења школе коју почиње дванаестогодишњаци. То је питање родитељског ауторитета", рекао је Дарманен током посете Ремсу.
Рођаци убијеног тинејџера Нахела М. позвали су на мир. Његова бака је у недељу позвала на прекид нереда и рекла да су изгредници искористили Нахелову смрт као изговор да изазову хаос.
Откако је полицајац у уторак убио 17-годишњег Нахела М. пошто наводно није зауставио аутомобил по његовој наредби, изгредници су палили куће и аутомобиле, пљачкали продавнице.
Париска предграђа и Марсељ на југу су били жаришта нереда.
Огорченост, мржња и бес према полицији Смрт тинејџера распламсала је дубоку огорченост против полиције у сиромашним и расно мешовитим предграђима великих француских градова, где већину становништва чине муслимани афричког порекла.
Полиција у Француској је одавно на тапету због, како се сматра, насилног поступања и расног профилисања.

Оно што је започело као устанак у предграђима прерасло је у шири излив мржње и беса према држави.
Ројтерс указује на то да је – уместо расправе о узроцима расних немира у француској јавности, која је уследила након сличних инцидената у другим западним земљама – француска влада истицала привилегије у градским четвртима са ниским приходима, што је одраз уверења државе да су грађани уједињени под једним француским идентитетом, без обзира на расу или етничку припадност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.