Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 14:03

Сабор дијаспоре осудио терор Куртија над Србима

Учесници Видовданског сабора дијаспоре јасно су осудили терор који режим Аљбина Куртија спроводи над српским народом на Косову и Метохији и једногласно подржали све активности председника Александра Вучића и Владе Србије на одбрани српског народа и српских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << виталних интереса на нашем Косову и Метохији.
Видовдански сабор дијаспоре, највећи скуп представника нашег народа из целог света, на којем је учествовало више од 250 делегата, завршен је данас у Дому Народне скупштине усвајањем закључака и смерница за будући рад на јачању веза матице и расејања, саопштено је из кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђа Милићевића.

Милићевић је истакао да о томе колико држава Србија придаје важност овом Сабору довољно говори чињеница да су се обратили и Сабор подржали изасланик председника Републике, председник Скупштине, председница Владе, потпредседник Владе и министар спољних послова, као и изасланик патријарха српског.
Дискусије које смо имали на панелима говоре какав значај држава Србија даје укупним односима и сарадњи са дијаспором, као и жељи да се већина вас врати у своју матицу сада кад је политичка и економска ситуација у нашој земљи много боља него у деценијама које су иза нас, истакао је Милићевић.
Додао је да су сви говорници истакли значај и потребу да у следећој влади Србије дијаспора добије свој ресор, како би наши људи из расејања имали своју кућу у Београду чија ће им врата увек бити отворена и у којој ће увек моћи да добију помоћ.
Кад је реч о привредној сарадњи, и председник Привредне коморе Србије и сви учесници у панелу су јасно ставили до знања жељу, како државе, тако и свих наших привредника из дијаспоре да свој бизнис, знање и капитал преселе или доведу у матицу.
То је у обостраном интересу свих нас, али и целог нашег народа. Привредници из дијаспоре могу да допринесу економском развоју Србије кроз улагања и запошљавања наших људи, али и да истовремено остваре свој профит, указао је Милићевић.
Навео је да ће радна група која ће бити формирана одмах после Сабора узети у обзир све сугестије и идеје представника дијаспоре, како би утврдила дугорочну стратегију и нацрт новог закона кроз који бисмо дали повољнији положај нашој дијапсори кад улаже у Србију.
Када је реч о образовању, наше Министарство, као и Министарство просвете, али и ја лично док сам на месту вд. министра просвете, учинићемо све да свуда где има довољан број ученика отворимо одељења допунске наставе на српском језику, истакао је Милићевић.
Он је похвалио све учитеље, наставнике и координаторе на великом доприносу, како за образовање деце, тако и за рад на повећању броја ученика у допунској настави на српском језику.
Милићевић је рекао да се ради на томе да имамо један сублимиран уџбеник историје за целокупну нашу популацију у земљи, региону и дијаспори, како би Срби у Србији, Републици Српској, али и широм региона и расејања учили исту историју.
Поносан сам да сте јасно послали поруку да, без обзира где живели и радили и који пасош носили, ваша држава је Србија. А ја вам обећавам - ваша држава ће увек бити уз вас, закључио је министар Милићевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.