Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 13:44

Почео са радом “Сербхунгас“, заједничка фирма Србије и Мађарске за трговину гасом

Заједничко предузеће Србије и Мађарске за трговину гасом почело је са радом, а генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић каже за Танјуг да је циљ заједничке фирме "Сербхунгас" да се прошири трговина гасом у региону.
Циљ заједничког предузећа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије и Мађарске за трговину гасом није само да мађарска електропривреда МВМ тргује у Србији, већ и да се Србијагас појави као трговац у региону, изјавио је за Душан Бајатовић.
Додаје да је предузеће "Сербхунгас" већ основано и регистровано у АПР-у и напомиње да је реч о трговачком предузећу.
"То је обично трговачко предузеће, а 36 таквих предузећа је већ основано у Србији. Једина разлика између овог и осталих предузећа је што су овде МВМ, односно Мађарска електропривреда и Србијагас. Постоје два разлога зашто смо то урадили, први је да приликом отварања тржишта можемо лакше да се поставимо у односу на конкуренцију, јер сада Мађари добијају гас преко Србије, али део гаса стиже и из Мађарске, а други део се састоји у томе да ми још увек нисмо до краја направили сва своја складишта, нисмо проширили Банатски двор, а Мађари имају складишне капацитете од укупно седам милијарди (кубних метара гаса)", рекао је Бајатовић.
Додао је и да предузеће Србијагас мора да буде регистровано у Европској унији да би се појавило као трговац у региону.
"Ускоро ће бити основано предузеће Србијагаса у Будимпешти. Нема никакве улоге имовине, никаквих улагања посебних права, једноставно тржиште мора да се отвори, то је партнерство о заједничком наступу на тржишту. Немамо намеру да продајемо мање гаса, него да продајемо више гаса", истакао је Бајатовић у изјави за Тањуг.
Навео је и да се отварају нове техничке могућности за Србију.
"Завршава се интерконекција Ниш-Димитровград-Софија, према Мађарској је све у реду, Турски ток је завршен, потписан је Уговор у вези са изградњом интерконекције према Македонији, били смо и у Азербејџану и знамо шта можемо да радимо. Причали смо и са Американцима и са Катаром, интерконекција Грчка-Бугарска је готова, а крајем октобра ће бити готова конекција Србија-Бугарска, ту ће бити присутни и нови трговци, и нови правци снабдевања гасом", казао је Бајатовић.
У плану је и евентуално заједничко улагање у изградњу гасних централа у Новом Саду, Београду и Нишу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.