Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 08:23

Дрецун: Курти графите прогласио терористичком организацијом

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да је Куртијева одлука да се "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" прогласе терористичким организацијама очекиван потез. Северна бригада постоји само у неколико графита које је неки појединац исписао, тако >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је Курти графите прогласио терористичком организацијом, истиче Дрецун.
Криза на северу Косова и Метохије улази у шесту недељу и много тога се дешавало ове недеље. Одлука да се "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" прогласе терористичким организацијама, објављена је у приштинском Службеном гласнику. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију рекао је да је то очекиван потез Куртија.
Понавља да је у неколико наврата говорио да се Приштина спрема да уради тако нешто да би заокружила потпуно окупацију севера Косова, интегрисала тај део наше јужне покрајине у лажну државу Косово.
"И требао им је тај потез из два разлога. А он је био очигледан након оне операције лажне заставе када је инсценирано некакво проналажење аутомобила препуног наоружања, наркотика, некаквих молотовљевих коктела, где је Приштина изашла са тезом - то је наоружање, мада се не зна ни чије је, ко је то ставио ту, зашто га није сакрио, које наводно Београд убацује да би је снабдевао некакве терористичке организације", истакао је Дрецун.
А терористичке организације су, према његовим речима, пронашли у нечему што не постоји.
"То је некаква Северна бригада и Цивилна заштита која је након Бриселског споразума једноставно распуштена и ти људи примају плате од привремених институција самоуправе. Северна бригада постоји само у неколико графита које је неки појединац исписао, тако да је Курти графите прогласио терористичком организацијом", рекао је Дрецун.
Не постоје никакве организације, каже Дрецун уз констатацију да Курти прича о томе да се врши притисак на људе када иду на изборе, да се принудно, насилно изводе на некакве протесте и то је за њега тероризам.
Акција има два циља Дрецун напомиње да та акција има два циља. "Прво, проглашањем некаквих терористичких организација подиже се степен ангажовања снага којима Приштина располаже. До сада смо имали причу да се ради о криминалним бандама на северу које дестабилизују ситуацију и да против њих треба да се боре припадници специјалне параполицијске јединице и зато су их убацивали на север Косова, да успоставе наводну владину права", каже Дрецун.
Дакле, ако сада подигнете праг са криминалних банди на терористичке организације, онда су вам потребни додатни капацитети, рекао је Дрецун и додао да те капацитете Приштина планира да пронађе у тзв. косовским безбедносним снагама и да у једном тренутку затраже од команданта Кфора одобрење да их инсталира на северу под наводним изговором борбе против непостојећих терористичких организација.
"С друге стране, на овај начин Приштина ствара, условно да кажем правни основ и механизам за континуирана даља хапшења Срба. Сада могу да прогласе свакога терористом. Курти је недавно направио један списак на којем је 350 Срба које он покушао да уручи Мирославу Лајчаку, он одбио да прихвати. Те Србе он је декларисао тада као некакве криминалце, а сада лако може да их претвори у терористе", рекао је Дрецун.
"Не знам какава је то игра" Одлуку приштинских институција да "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" прогласи терористичким организацијама, Српска листа тумачи као део плана Аљбина Куртија да оправда наставак политичког терора на северу Космета. Таква одлука Приштине, потврђују Стејт департмент и Канцеларија ЕУ у Приштини, није донета у координацији са међународним партнерима.
"Ја заиста не знам каква је то игра. Овај Свечља, такозвани министар унутрашњих послова, тврди да су координирали ту акцију. Видимо сада изјаве из водећих западних земаља да нису координирале никакву активност на проглашењу некаквих непостојећих територијалних организација", подвлачи Дрецун.
Западне земље имају јаке обавештајне службе које су присутне на Косову и Метохији, ту је Кфор, односно НАТО преко Кфора, и веома добро знају да ли постоје неке терористичке организације или не.
"Да, оне постоје. Али се налазе међу радикалним исламистима који делују на Косову и Метохији и ту можете да тражите међу њима терористе, али и не можете да их тражите међу Србима који мирно протестују да би заштитили своје права", рекао је председник Одбора за КиМ.
Запад ништа није предузео да спречи Приштину Зашто се води та игра, Приштина свакако зна истину, западне земље знају истину, то је сада питање за њихове међусобне односе, подвукао је Дрецун.
Према његовим речима, оно што је чињеница је да Запад ништа није предузео да спречи Приштину у таквом науму. Ова одлука је она је ступила на снагу. И сад им се отвара пут да прогласе кога год хоће терористом на северу Косова и да га хапсе, напомиње он.
И како сада очекивати рецимо одржавање избора на северу Косова у условима када увек могу некога ко крене да гласа, да прогласе терористом и да га онако брутално хапсе као што су већ хапсили неке наше људе, упитао је Дрецун.
Лидери ЕУ усвојили су закључке и декларацију у којима се налаже и хитна деескалација и осуђује се насиље на северу Косова и Метохије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.