Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 17:01

Благојевић обишао поплављена подручја у Аранђеловцу и Рачи

Министар за јавна улагања Марко Благојевић обишао је поплављена подручја у општинама Аранђеловац и Рача и са представницима ових општина и грађанима разговарао о ефектима поплавама као и о програмима помоћи.
Током обиласка вртића и амбуланте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у селу Даросава у Аранђеловцу који су оштећени у поплавама Благојевић је, како се наводи у саопштењу, истакао како ће држава учинти све како би се што пре санирале последице које су поплаве оставиле на инфраструктурним објектима.
"Тренутно се бавимо прикупљањем и верификацијом података о штети на инфрастуктури и то пре свега на објектима за заштиту од поплава, али и локалној путној и комуналној инфраструктури, након чега ћемо предложити Влади Републике Србије пакет мера за обнову након ове елементарне непогоде", рекао је Благојевић.
Министар за јавна улагања обишао је и оштећен мост у селу Велико Крчмаре у општини Рача и том приликом истакао важност улагања у превентивну инфраструктуру и да тај посао не сме да стане.
"Влада Републике Србије је само преко Министарства за јавна улагања до сада уложила скоро 21 милијарду динара у 787 пројеката за заштиту од поплава. Само у Аранђеловац и Рачу уложено је пола милијарде динара у превентивну инфраструктуру, и то у уређење и чишћење корита река, изградњу нових моства. Колико су ова улагања битна показује и то што у свим овим местима ова улагања су дала резултат и на тим местима није било проблема", рекао је Благојевић.
У разговору са грађанима чија домаћинства су оштећена у поплавама Благојевић је рекао да ће грађани Аранђеловца добити помоћ за обнову стамбених објеката и да прва исплата почиње средином јула.
"Влада Републике Србије је усвојила Програм обнове који предвиђа веће износе државне помоћи у зависности од категорије. Ти износи су сада већи за 40 до 50 посто у односу на износе из претходних година и надам се да ће то људима олакшати терет обнове", рекао је Марко Благојевић.
Министар је још једном истакао да је након исплате помоћи грађанима приоритет број један обнова објеката за заштиту од поплава и наставак улагања у превентивну инфраструктуру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.