Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 16:06

Банатска сахара - бисер природе у равници

Највећа европска континентална пешчара, смештена је на ободу Алибунара. То је специјални резерват, Делиблатска пешчара, оаза нетакнуте природе и пустињске чаролије, у сред Баната.
Делиблатску пешчару понекад зову „Банатска Сахара", иако је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << то претежно шумски предео, са ливадама и пашњацима и преко 900 различитих врста биљака. Посећују је ловци, еколози, пчелари, али пре свега излетници, којима је једна од најдражих дестинација Девојачки бунар у општини Алибунар. Многи ту имају викендице, али и живе преко целе године.
“Одрасла сам ту, у оближње село сам ишла у школу, природа и ово овде је дивно. Одгајила сам две ћерке овде, не знам да ли има неко лепше место за одрастање деце”, каже једна мештанка.
Пешчара је најатрактивнији туристички потенцијал општине, па се углавном у току лета одржавају манифестације, културни догађаји, забаве за децу, спортска такмичења. Многи спортисти долазе на припреме. Већ деценијама се одржава међународна ликовна колонија, али и филмска, за талентовану децу.
“Посебан бисер природе, здравља, чистог ваздуха, слично као на Златибору, што волимо да истакнемо и заиста смо поносни на чињеницу што је ово остала нетакнута природа, у складу са свим законима”, каже Татјана Ђурђевић, директорка ТО Алибунар.
До претпрошле године радио је отворени базен, међутим сада више није у функцији, због старости и дотрајалости. Али, појавили су се инвеститори и у току је изградња аква парка. Требало је да буде отворен у августу, али су неповољни временски услови утицали на то да се радови успоре.
“Биће 5 базена, код тобогана, 2 дечија, 2 велика, а доградићемо још један у другој фази, када ћемо изградити и хотел”, каже Горан Дивљак, власник аква-парка.
На ободима пешчаре изграђени су ветропаркови, па је на тај начин искоришћена посебна „ружа" ветрова овог краја. Заснивају се виногради и граде винарије, које постају интересантне туристима. Треба побољшати инфраструктуру, али потенцијал је велики и све више људи долази и досељава се овде.
Ако желите још боље да упознате Делиблатску пешчару, обиђите и друге њене делове. Предлажемо вам да се прошетате неком од стаза у околини Рекреативног центра „Чардак", које су маркирали чланови Планинарског друштва „Јеленак" из Панчева. Изаберите стазу која вам одговара и уживајте у овој прелепој природи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.