Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 12:33

ЕК донела меру против Приштине, повукла позив за учешће у програму Дигитална Европа

Представници Приштине нису присуствовали потписивању споразума о учешћу у програму Дигитална Европа, јер је Европска Комисија повукла позив да се прикључи том програму. То је једна од мера које Брисел спроводи против Приштине, јавио је дописник Танјуга. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Тај Споразум је обухватао сарадњу са земљама Западног Балкана, а у име Србије потписао га је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.
Споразум о Програму Европске уније, Дигитална Европа за период 2021-2027, има за циљ јачање међународне сарадње и подршку економском развоју са посебним акцентом на мала и средња предузећа.
Тим Програмом омогућило би се правним субјектима Србије учешће у конкурсима за доделу бесповратних средстава у областима рачунарства високих перформанси, вештачке интелигенције, напредних дигиталних вештина, развоја и најбоље примене дигиталних капацитета и интероперабилоности.
На основу споразума правна и физичка лица са пребивалиштем, односно седиштем у Србији ће у Европској унији моћи да аплицирају за финансирање својих пројеката и биће у равноправном положају са субјектима из земаља чланица ЕУ, чиме ће се у великој мери побољшати услови за рад и развој у области дигитализације.
Укупна вредност овог седмогодишњег програма процењује се на 7,5 милијарди евра, од чега је највише опредељено за области рачунарства високих перформанси 2,2 милијарди евра и вештачку интелигенцију 2,1 милијарди евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.