Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 08:32

Старовић за РТС: Безубе мере Запада неће да потресу Куртија

Државни секретар у Министрству одбране Небојша Старовић рекао је за РТС да оно што се данас дешава на северу Косова и Метохије је нешто што је потпуно некарактеристично за Европу 21. века, што нигде другде не можемо да видимо, а то је покушај инсталирања некакве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << апсолутно недемократске управе.
На северу Косова и Метохије наставља се криза настала упадом припадника косовске полиције у општине. Душану Обреновићу, који је ухапшен на протесту у Звечану 29. маја, продужен је притвор за још два месеца. Америчка администрација је забринута због појачане напетости на северу Косова и Метохије.
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Немања Старовић, државни секретар у Министрству одбране рекао је да ситуација на КиМ није добра и да смо суочени са великим изазовима.
"Али морам да искористим прилику да искажем и своје дивљење и своју подршку нашим сународницима који на северу Косова и Метохије више од месец дана протестују на један миран, демократски начин, а у циљу заштите својих основних људских и политичких права", рекао је Старовић.
Према његовим речима, они исказују велику одлучност, али и одговорност. "Дакле, оно што се данас дешава на северу Косова и Метохије је нешто што је потпуно некарактеристично за Европу 21. века, што нигде другде не можемо да видимо, а то је покушај инсталирања некакве апсолутно недемократске управе", указао је Старовић.
"Говоримо о лажним градоначелницима који су изабрани са 1 или 2 одсто гласова, а то се чини уз једну апсолутно прекомерну силу, уз стотине припадника специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције. Томе мора доћи крај и зато је битна та одлучност и воља српског народа да се на демократски начин томе одупру", каже он.
Ситуација није добра, суочени смо са великим изазовима, понавља Старовић и додаје да са друге стране, када говоримо о привременим институцијама самоуправе у Приштини, имамо један веома ригидан приступ, један приступ који је апсолутно недемократски, који је апсолутно у несагласју са стандардима модерне или савремене Европе и на онима који чине политичку подршку Куртију је сада да коначно спроведу један одлучан притисак како би се од таквог приступа одустало.
Како ЕУ и САД гледају на дешавања на КиМ "Ја стално говорим о томе да је одговорност држава Квинте изузетно велика с обзиром да су они у добром делу подржавали Куртија у једној секвенци догађаја или секвенци потеза које повлачи, почевши од подршке организацији управо таквих нелегитимних избора. Говоримо читавом избором процесу о подршци томе да се и поред изборних резултата, излазност била 3,47 одсто на северу КиМ, у све четири општине, када говоримо о српском становништву, свега 0,029 одсто - оне су упркос томе подржале проглашење изборних резултата па чак и полагање заклетве тих нелегитимних градоначелника, да би тек на концу, када је Курти одлучио да уз употребу прекомерне силе инсталира те нелегитимне градоначелнике и општинске зграде, своју подршку повукле", истакао је Старовић.
Међутим, штета је већ начињена и због тога је на њима да се та штета санира, додаје Старовић уз напомену да већ месец дана они не успевају у томе.
"Ја не доводим у питање њихову добро вољу, али је очигледно да одсуство конкретних реалних мера на неки начин служи као даље охрабрење Аљбину Куртију да настави са својим једностраним потезима", каже он.
Да ли ће Запад уразумити Куртија  Међународна заједница све чешће и оштрије критикује Приштину и Куртија због ситуације на северу КиМ, а још оштрије осуде могу се чути у приштинској јавности. 
Аналитичари оцењују да се Курти отима у контроли и да је свима постало јасно да му се више не може гледати кроз прсте јер представља озбиљну претњу по мирну будућност на КиМ. 
"Слажем се са чињеницом да је сазрела свест о томе, чак и у западном делу међународне заједнице, да је Курти неко ко прави проблеме и кога је потребно уразумити. Али бојим се да још увек не постоји спремност за повлачењем некаквих конкретних потеза и спровођењем неких реалних мера", навео је Старовић. 
"Оно што смо могли да чујемо то су мере које су прилично безубе. Нити ће се Аљбин Курти, нити неки његов просечни присталица на простору Косова и Метохије превише узбудити због тога што је отказан некакав политички састанак на високом нивоу, или што ће доћи до одлагања, имплементације одређених финансијских аранжмана са ЕУ. То обичним људима и онима који га подржавају Куртија није блиско нити јасно", додаје он. 
Старовић напомиње да има разумевање за чињеницу да спонзори такозване косовске независности, на Западу, државе Квинте, сада желе да нађу мере које се траже у веома уском простору између жеље да се казни Курти са једне стране, али и да се настави са пуном подршком Приштини као таквој. 
"Али простор је узак да би он могао омогућити проналажење некаквих ефикасних и конкретних мера. И верујем да је и ту потребна много више одлучности међународне заједнице", закључио је Старовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.