Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 06:28

На северу КиМ мирно али напето, патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији

На северу Косова и Метохије је напето. Због безбедности Видовдан је обележен у манастиру Грачаници, уз поруку Срба да не одустају од традиције и свог идентитета. Патријарх Порфирије служио је литургију у Пећкој патријаршији .
Срби на Kосову >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Метохији обележили су Видовдан у Грачаници, а због безбедносних разлога, парастос палим српским ратницима у Kосовском боју није служен на Газиместану.
Упркос новој кризи која је захватила северне делове KиМ, централни догађај обележавања Видовдана организован је у Грачаници у средњовековном манастиру, одакле је патријарх Порфирије поручио да су Косово и Метохија наш дом и наше небо. 
Патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Пећку патријаршију.
У патријарховој свештеној пратњи налазе се епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.
Патријарх Порфирије ће служио је свету литургију у Пећкој патријаршији, а затим се срео са стипендистима из Фонда Привредник и Задужбине Симе Игуманова.
Лидери ЕУ ће на дводневном самиту који почиње данас у Бриселу подржати чланство Западног Балкана у ЕУ и позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и формирање Заједнице српских општина, наводи се у нацрту закључака у који је увид имао РТС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.