Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 06:21

Први дан Курбан-бајрама, званичнци честитали верницима празник

Курбан-бајрам назива се и празником жртве, али и Хаџи-бајрам, јер верници обављају хаџ, један од пет стубова ислама. Први дан Курбан-бајрама почиње јутарњом молитвом - бајрам намазом пре којег се припрема пригодан верски програм у џамијама.
Муслимани >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << широм света прослављају Курбан-бајрам, један од највећих празника у исламу. 

Назива се и празником жртве али и Хаџи-бајрам, јер верници обављају хаџ, један од пет стубова ислама. Муслимани се сваке године данима унапред припремају за обележавање празника. Бирају се најбољи курбани, најчешће овнови, али и друге жртвене животиње.
На бајрамско јутро обичај је да чланови породице рано устану и припреме се за одлазак у џамију. Први дан Курбан-бајрама почео је јутарњом молитвом - бајрам намазом пре којег се припрема пригодан верски програм у џамијама.
Након молитве, муслимани се међусобно посећују и честитају празник.
Председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић свим верницима је честитао празник.
Муфтија србијански и војвођански Мухамед ефендија Зиљкић прочитао је посланицу у име врховног поглавара Исламске заједнице Србије Сеада Насуфовића.
''Свим муслиманима, нашој браћи и сестрама по праоцу Авраму - Ибрахиму, али и нашој браћи и сестрама по радостима, бригама, заједничким прегнућима у којима учествујемо на добро свих - желимо мир, здравље и срећу поводом наступајућег Курбан-бајрама, истиче се у честитки патријарха Порфирија.
Празник су верницима честитали и председник Србије Александар Вучић  и премијерка Ана Брнабић.
Међу многобројним званичницима Курбан-бајрам чеситали су и министарка културе Маја Гојковић, министарка правде Маја Поповић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар одбране Милош Вучевић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.