Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 19:55

Година рекордна, а пун кофер проблема за београдски аеродром

После вишедневног колапса на аеродрому Никола Тесла мање гужве и летови на време. Поново се министар саобраћаја састао са представницима Компаније "Вaнси", најављује састајаће се сваке недеље како би се пратила ситуација и ефекат предузетих мера – између осталог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << договорено је повећање плата и запошљавање нових радника.
Непријатно изненађење сачекало је путнике протекле недеље. Отказани или померени летови "Ер Србије" на девет дестинација направили су колапс на аеродрому. Данас је слика другачија. Нема гужве – авиони су полетели на време, а путници – поранили.

Кривца за прошлонедељни хаос неки су нашли у глобалним дешавањима, други у неусклађености "Ер Србије" и "Вансија" који управља аеродромом.
"Оно што се догодило су утицаји фактора који су ван њихове контроле, ако гледамо на Аеродром Београд то је немогућност брзог налажења радника, који не могу бити запослени данас за сутра. Неко мора да их окупи, јер су и једна и друга компанија нераскидиво везане, уколико једна због неког разлога објективно или субјективно касни то се преноси на другу“, казао је Петар Војновић, уредник портала Танго сикс.
У "Ер Србији" кажу да је ред летења оптималан и да пристижу очекивани авиони. Узроке кашњења и отказивања летова приписују недостатку особља на аеородрому, али и глобалним поремећајем у снабдевању деловима за одржавање авиона, лошим временским условима.
"Три дана су трајале потешкоће са кашњењима и отказивањима, али последњих пет дана ситуација је стабилна. Заједно са нашим партнерима из ‘Белгрејд ерпорта’ радимо на томе да се постигне дугорочна стабилизација саобраћаја, колико је могуће у условима летње сезоне са до сада незабележеним бројем путника", саопштено је из компаније.
Колапс на аеродрому, концесионар "Ванси", правда лошом рачуницом. Кажу да су на време кренули са ангажовањем додатног особља – али да то није било довољно за повећан број путника.
"За потребе летње сезоне, додатно је ангажовано око 300 колега за подршку путницима и летовима, са намером да тај број буде и већи до краја сезоне, јер је у процесу запошљавања више од 100 људи. У овом периоду су отворени конкурси углавном за оперативне позиције: утовар/истовар пртљага, земаљске стјуардесе, чишћење авиона и сл.", саопштио је Ванси.
Повећање броја запослених, бољи услови рада и плате били су теме и на састанку у Влади.
"Донели су одлуку да прихвате мој савет да повећају плате запосленима, тако да ће они који раде у сортирницама што су они који преносе пртљаг, где недостаје највише људи, око сто људи, моћи да током сезоне са свим бонусима зараде и до 117.000, до сада су могли да зараде 60.000. Договорили смо се да позову људе који имају сертификате да раде како би брзо надокнадили тај број људи који недостаје", напомиње Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Додаје да је кроз београдски аеродром ове године већ прошло три милиона путника, а да се до краја године очекује више од седам милиона, што ће каже, бити рекорд.
* У прилогу коришћени снимци са Инстаграм налога moj_beo_grad_

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.