Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 15:50

Борељ: ЕУ полако губи стрпљење око ситуације на КиМ

Специјални изасланик ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ситуација на КиМ захтева све брже потезе, деескалацију и хитно проналажење решења, пошто земље чланице ЕУ полако губе стрпљење, као и да је потребно да стране пронађу даље кораке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << базирајући се на мапи пута коју им је ЕУ понудила прошле недеље у Бриселу.
''Незаобилазно, господин Рама и ја смо разговарали и о дијалогу између Београда и Приштине којим председава ЕУ. Ми смо се сложили да ситуација захтева брзе потезе, деескалацију и хитно проналажење решења. Земље чланице се слажу у томе, полако губе стрпљење пред овом ситуацијом и зато се захтевају хитни кораци'', рекао је Борељ на заједничкој конференцији за медије са албанским премијером Едијем Рамом.
Албански премијер Еди Рама је истакао да је ''добро'' што је Борељ јавно истакао нестрпљење земаља чланица и њихову повећану забринутост. 
''Ја се надам да ће се остварити идеја да се оба лидера нађу и раде заједно са представницима ЕУ и САД и да их не пустимо да оду док се не дође до договора. У супротном, да се суоче са последицама, што би било јако тужно за све. Задовољан сам што су полицајци пуштени, а сада је време за деескалацију, моменталну и хитну, пошто је и ситуација таква'', рекао је Рама и додао да се не сме дозволити да се постигнути резултати и напредак ''сруше попут замка од песка'', због ''неких потпуно бизарних развоја догађаја базираних на бизарним претензијама''.
Он је истакао да је Албанија део региона који је у прошлости доста пропатио и да су у њему догађаји увек повезани. 
"Не можемо гледати само у своје двориште и радити свој домаћи, а да се не питамо шта се дешава около'', рекао је Рама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.