Izvor: RTS, 24.Jun.2023, 06:01

Шта све страни водичи говоре туристима у Београду - Храм Светог Саве џамија, а Срби лењи

Медији ових дана преносе да поједини туристички водичи у Београду говоре да је Храм Светог Саве заправо џамија. Или да су Срби лењи, јер им је био потребан цео век да заврше ово здање. Реч је о страним водичима који немају нашу лиценцу и не морају да познају историју >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Београда.
Туристички водич Срђан Ристић каже да они никако не могу на оном нивоу квалитета презентовати наше споменике, наше културно историјски наслеђе, оно што је наше друштво, историју и садашњи тренутак као што то може неко ко је одавде.

"Неки пут из незнања, неки пут можда мало намерно, па не требамо то дозволити, ипак је туристички водич једна врста амбасадора", каже Ристић.
Наши лиценцирани туристички водичи већ годинама губе посао јер их иностране туристичке агенције не ангажују, иако би, по нашем Закону о туризму, морале.
"Нико неће да их ангажује зато што су некако стране агенције осетиле да овде постоји проблем у контролисању тог нелегалног рада и за сада то њима пролази", сматра Ристић.
Његова колегиница Милена Васиљевић каже да ју је зауставила инспекција са туристичком групом и легитимисали је.
"Мислим да је то доста добро с обзиром да постоје туристичке групе и агенције које узму локалног водича неколико пута, док њихов водич не научи разгледање Београда, а онда после нас не зову. Самим тим што су ме пред њиховим туристима легитимисали, то је добро што та агенција зна да постоје неке контроле", каже Милена Васиљевић.
Туристичких инспектора у Србији тренутно је 85. Поред редовних, раде и ванредне контроле - када им се обрате грађани или туристички водичи. Од маја до септембра контроле су појачане, тврде из Министарства туризма и омладине.
"У протеклој недељи имали смо 20 контрола туристичих водича, и заиста су сви туристички водичи затечени на локацијама имали важеће легитимације", каже помоћница министра туризма и омладине Дуња Ђенић.
Један од главних проблема јесте тај што туристичка инспекција нема право да на лицу места напише казну.
"Када контролишу страну групу са водичем и установе да тај водич нема важећу лиценцу РС и није наш држављанин, они га онда морају упутити судији за прекршаје, што је један врло дугачак период који захтева и асистенцију Министарства унутрашњих послова и најчешће не може да се спроведе", објашњава Срђан Ристић. 
Од инспектора сазнају да они чак и кад хоће да их легитимишу они само оду, јер наша инспекција нема овлашћења да им тражи пасош, то може само полиција.
Казне постоје, за оне који буду ухваћени на терену, а то су ретко странци, којих је највише. Могу бити од 150.000 до 350.000 динара.
У европским земљама, поред новчане, постоји и казна забране уласка. У противном су на губитку они који раде по закону и пуне буџет државе.
Водичи кажу да су спремни да помогну инспекторима да се овај проблем реши.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.