Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 06:04

Контраофанзива спорије напредује од очекивања Кијева; Москва најављује јачање нуклеарне "тријаде"

Рат у Украјини – 484. дан. Украјинске трупе напале су мостове код Чонгара, на административној граници између украјинске Херсонске области и Крима, који су под контролом Москве, саопштиле су проруске власти. Тешке борбе воде се у Доњецкој области. Кијев признаје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је напредак у контраофанзиви спорији од очекиваног. Москва најављује јачање нуклеарног потенцијала постављањем нове генерације ракета "сармат".
Портпарол Генералштаба Оружаних снага Украјине Андриј Коваљов каже да се тешке борбе воде у Доњецкој области, тврдећи да спречавају напредовање руске војске на истоку земље.

У исто време, председник Володимир Зеленски признаје да је напредак контраофанзиве против руских снага "спорији него што се прижељкивало".
Са друге стране, руски министар одбране понавља да Запад води прави рат против Русије.
"Запад прибегава свим могућим средствима у покушају да сломи Русију. Уведене су бесконачне санкције, изазивају се нереди и војни сукоби у суседним земљама, а огромна војна помоћ се даје режиму у Kијеву", каже Сергеј Шојгу.
Председник Русије Владимир Путин истакао је важност руске ''тријаде'' нуклеарних снага које се могу лансирати са копна, мора или ваздуха. Најавио је да ће ускоро бити распоређена нова генерација интерконтиненталних балистичких ракета "сармат" које могу да носе 10 и више нуклеарних бојевих глава.
У Лондону се одржава дводневна Kонференција за обнову Украјине.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен обећао је помоћ за опоравак и ремонт електроенергетске мреже, вредну више од 1,3 милијарде долара додатне помоћи.
Унија има "посебну одговорност" према Украјини на дуге стазе, каже председница Европске комисије. Урсула фон дер Лајен и предлаже да европска породица до 2027. године издвоји 50 милијарди евра за опоравак Украјине.
Иако је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао у понедељак да Кијев неће добити позив за чланство у Алијанси на јулском самиту у Вилњусу, шеф кабинета Володимира Зеленског каже да Украјина очекује да ће у престоници Литваније добити "позив са отвореним датумом". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.