Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 15:35

Са каквим проблемима пољопривредници дочекују жетву пшенице

На тржишту још увек нема назнака за цену новог рода пшенице. Прошлогодишња се продаје и за 22 динара за килограм. Нови род сточног јечма кошта до 16 динара по килограму. Пољопривредници кажу да тако ниске цене условљава мала тражња на домаћем тржишту, док извоз тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стоји.
Пољопривредник из Зрењанина Огњен Рацков не очекује ове године зараду од пшенице, јер су улагања виша од 100 000 динара по јутру. Уместо уобичајених два третмана заштите неке површине прскане су четири пута.
"Мислим да цифру од пет тона по јутру тешко да ћемо добацити, а то је тренутно неки праг коштања ове производне године. Што значи са свим импутима, арендом, плаћеном механизацијом, односно услугама кошења мени је неопходно пет тона по јутру да бих ове године био на нули", каже Огњен Рацков, пољопривредник из Зрењанина.
У атарима Бечеја и Сенте већ су пали први откоси јечма. У односу на лане цена је осетно нижа.
"Прошле године 36, 37 динара смо добили за пивски јечам, а сад можда ће бити за пивски 22, тако нешто кажу. Али за сточни то јест 16 динара", наводи Ласло Бураи, пољопривредник из Сенте.
Због дугог кишног периода заштита класа пшенице није обављена у погодном тренутку, па су до краја вегетације могуће болести на том делу биљке.
"Отприлике тај проценат негде десет, двадесет посто оних биљака у тренутку заштите класа нису биле присутне, мислим нису били присутни класови на њима сада може доћи до болести и поред тога што су људи радили третмане", објашњава Снежана Парађеновић из Прогнозно извештајне службе Војводине.
Сада је пољопривредницима највећи савезник сунце. Пшеница треба да сазри и да се смањи влагу у зрну како би се избегао и евентуални трошак за сушење након складиштења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.