Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 19:15

Настављено суђење, Беливук тврди да је оружје пронађено у Ритопеку подметнуто

У Специјалном суду у Београду примедбама одбране настављено је суђење организованој групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији припадници се оптужницом терете за седам убистава, трговину дрогом, ношење и држање оружја, отмице и силовање. Вељко Беливук тврди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је оружје, које је пронађено у кући у Ритопеку, подметнуто. Суђење ће бити настављено у четвртак.
Судија је на почетку суђења рекла да је суду достављен допис Тужилаштва за организовани криминал, којим се наводи да је Тужилаштво одустало од гоњења окривљеног-сарадника Н. С. за кривично дело недозовљена производња, ношење, држање и промет оружја и експлозивних материја.
Поступајући тужилац је затим рекао да су окривљени-сарадници испунили захтеве споразума које су склопили са тужилаштвом, те да су њихови искази јасни и у потпуности у складу са осталим доказима.
Нови адвокат Беливука и још неколико оптужених, Ђорђе Томић истакао је да је ово први пут да окривљени-сарадник има двојно својство, односно да је за одређена кривична дела склопио споразум и тако постао сараднк, док је био окривљени за оружје.
Додао је да су сви окривљени-сарадници признали кривична дела којих нема у склопљеним споразумима са тужилаштвом.
Томић захтева од Тужилаштва да се изјасни да ли ће подићи оптужницу против окривљених-сарадника за кривична дела која су признали, а нису обухваћени споразумом или им није поверовало да су учинили кривична дела која су признали, због чега, како сматра, мора да им одузме статус окривљених-сарадника.
Адвокат је предложио суду да поништи све што је до сад урађено на овом суђењу и да суђење крене изнова.
Бранилац Никола Јерковић је следећи почео да износи примедбе на испитивање окривљених-сарадника и њиховим правима, поредећи их са правима оптужених.
Беливук тврди да је оружје у кући у Ритопеку подметнуто Оптужени за организовање криминалне групе Вељко Беливук тврдио је да је оружје, које је пронађено у кући у Ритопеку, заправо подметнуто.
Беливук је, током излагања својих примедби на исказе окривљених-сарадника, рекао да постоји много нелогичности у исказима окривљених-сарадника када је у питању оружје из куће, па је прецизирао да Срђан Лалић није могао на фотографији да препозна "фамозни снајпер".
Причајући о убиствима у Црној Гори, Беливук је истакао да је Срђан Лалић на фотографији видео да је Д. Х. мртав, јер је погођен у лице, док је са друге стране Б. Х. рекао да се на фотографији не види да је Д. Х. мртав.
Беливук је поновио да је за време убиства Љ. М. био заједно са Миљковићем на слави 200 километара од Београда, као и да су због тога и он и Миљковић били у полицији на информативном разговору.
Указао је и да окривљени-сарадници нису дали исте одговоре где је након извршења убиства боравио Љ. Л., јер једни тврде да је у питању Улица 27. марта, а други Устаничка.
Затим су, како тврди Беливук, контрадикторне и њихове изјаве за убиство Љ. Л.
Причајући о А. П. који је оптужен да је овој групи одавао информације из полиције, Беливук је навео да окривљени-сарадници нису навели које је то информације одавао, као и како су га Беливук и Миљковић вратили на посао.
Беливук тврди да је човек са надимком "Ђенерал" или "Деда" измишљен лик, наводећи да су окривљени-сарадници само навели да се зове Ненад, али нису могли да се сете његовог презимена.
Нелогично је, сматра Беливук, то што Н. С. није запамтио регистарске ознаке свих својих аутомобила, али је запамтио таблице камиона приликом једне примопредаје дроге у којој је учествовао.
Суђење ће бити настављено у четвртак, када ће Беливук започети излагање примедби које је записао у својој другој свесци. Након што је судија рекла да одбрана има три дана за примедбе на исказе окривљених-сарадника, Миљковић је изашао за говорницу и замолио судију да им да још један дан, односно укупно четири, што је она прихватила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.