Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 11:25

Абазовић: Апеловао сам на Куртија да не улази у дубљи конфликт са међународном заједницом

Црногорски премијер Дритан Абазовић рекао је да не очекује да ће ситуација на Косову и Метохији ескалирати, као и да је апеловао на Аљбина Куртија да не улази у дубљи конфликт са међународном заједницом.
Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изјавио је да његова влада тежи да односе са Србијом подигне на виши ниво и истакао да не постоји забрињавајући утицај званичног Београда на Црну Гору.

"Мислим да је обавеза сваког руководства Црне Горе, да са свим земљама у региону, а нарочито са Србијом због робне размене, буду на најбољем могућем нивоу. То је циљ. Нема никаквих других утицаја", казао је Абазовић у интервјуу за скопску ТВ21.
Оценио је да је значајан резултат постигнут потписивањем Темељног уговора са Српском православном црквом и истакао да не постоји забрињавајући утицај Србије на Црну Гору. Друге приче, каже, испреда бивша власт.
Абазовић сматра да ситуација на КиМ неће ескалирати Црна Гора је, према његовим речима, једина земља у региону која нема отворених питања ни са ким. Његова влада се, додао је, не меша ни у чије односе, али да је, како наводи, понудио премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију да се једна рунда дијалога Београда и Приштине одржи у Црној Гори.
"Ако можемо да им логистички помогнемо, ми смо спремни", навео је Абазовић, преноси портал РТЦГ.
Сматра да ситуација на тзв. Косову неће ескалирати. "Али кад видимо какве се ствари дешавају не можемо да будемо спокојни. Није добро да се враћамо у политику деведесетих. Када видите неке сцене, имате осећај да је то неки 'дежа ву' и мислим да је то лоше. Надам се да ће преовладати разум", казао је Абазовић.
Навео је да је апеловао на Куртија да не улази у дубљи конфликт са међународном заједницом и да дијалогом покушају да реше ствар.
"Он (Курти) ми је рекао да већ имају контакт са Бриселом и да ће доћи до разговора. Мој утисак је да постоји воља да се превазиђу проблеми", рекао је Абазовић и додао да фокус не сме да се скреће са европске будућности целог региона.
Констатује, међутим, да је то двосмеран процес и сматра да, како каже, након руске агресије на Украјину, ЕУ не треба да се ноншалантно односи према Балкану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.