Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 11:09

Воде Војводине: Спречено даље ширење нафтне мрље на Дунаву

Руководилац службе за заштиту вода "Вода Војводине" Јован Вигњевић каже да је јавно водопривредно предузеће "Србијаводе", у сарадњи са тим предузећем, организовало праћење нафтне мрље која се излила у Дунав и спречавање њеног даљег ширења, као и да не очекује веће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << еколошке последице.
Код насеља Челарево у понедељак се излило се између 25.000-30.000 литара горива из брода који плови са бугарском заставом који је усидрен.

"Србијаводе" су синоћ развукле мрежу код Батајнице и оставиле је током ноћи како би та мрља дошла Дунавом до тог места и била прикупљена са површине Дунава.
"Узети су узорци са два локалитета код самог брода и у Сремској Каменици, код Новог Сада. Након тога ћемо идентификовати количину загађења, међутим, у том моменту када смо узимали узорак, мрља је већ била отишла", рекао је Вигњевић за Танјуг.
Додао је да ће се у наредним данима видети какве ће бити анализе саме површинске воде и која је то количина загађења. "У овом тренутку, можемо да кажемо да не очекујемо битније еколошке последице и проблеме по здравље људи и живог света у води и околини", истакао је Вигњевић.
"Брод неће наставити са пловидбом, већ ће бити усидрен у Бачкој Паланци, где ће даље друге службе које су надлежне за надзоре да обаве своје увиђаје и тек након тога ћемо видети ко ће бити кажњен, што је веома битно", рекао је Вигњевић.
Истакао је да би више волео да утичемо да се спрече такве ствари, али када су се већ догодиле, неко мора да буде кажњен.
"Процедура је била да смо по пријави покрајинске водне инспекције изашли на терен, отишли смо у Челарево у присуству полиције, укрцали смо се на тај брод и ту су две надлежне инспекције и полицијска управа за привредни криминал извршиле надзор, направили своје записнике, обавестили тужиоца који ће даље поступати по тим информацијама", навео је Вигњевић.
Додао је да су на терену биле ангажоване стручне службе водопривредног предузећа "Воде Војводине", водна инспекција, инспекција за безбедност пловидбе, припадници полицијске управе за борбу против привредног криминала у Београду, па чак и Војска Србије која је помагала у организација око ширења мреже.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.