Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 06:04

ФСБ: Спречена серија саботажа у Запорожју; Маљарова: Украјинске снаге ослободиле осам насеља у протекле две недеље

Рат у Украјини – 481. дан. Расте број жртава поплава након уништења бране Нова Каховка у Херсонској области, потврдиле су обе стране. Москва је саопштила да је руска војска осујетила покушај украјинских трупа да заузму село Новодоњецк у области Доњецка. Заменица >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << украјинсног министра одбране Хана Маљар тврди да су трупе Кијева вратиле под своју контролу осам насеља у протекле две недеље својих офанзивних операција. Јенс Столтенберг рекао је да лидери Алијансе неће упутити позив Украјини да се придружи том војном савезу на самиту у Вилњусу средином јула.
Жестоке борбе воде се дуж целе линије фронта. Број људи страдалих у поплавама након уништења бране Нова Каховка на левој обали Дњепра, порастао је на 16, саопштили су украјински званичници. Руски званичници, пак, тврде да је број жртава на територији са десне стране Дњепра порастао на 29.

Руски званичник Владимир Рогов саопштио је да су украјинске снаге вратиле село у области Запорожја, али ни званична Москва, нити Кијев за сада нису потврдили ту информацију.
Украјинска војска је, у међувремену, навела да је уништила велико руско складиште муниције у Херсонској области.
С друге стране, Министарство одбране у Москви известило је да руске снаге успешно одбијају нападе украјинских снага на три дела фронта. Кремљ је такође навео да је споразум о извозу украјинског жита де факто без шанси, јер обавезе према Русији нису испуњене.
Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио  да је мировни споразум могућ само под украјинским условима, како би се у будућности спречили поновни напади Русије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.