Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 10:46

Преминуо Данијел Елсберг – најопаснији човек у Америци који је разоткрио све грехе Вашингтона у Вијетнаму

Данијел Елсберг, отац свих узбуњивача који је разоткрио праве размере учешћа америчке војске у Вијетнаму због чега је био проглашен „најопаснијим човеком у Америци“, преминуо је у 93. години.
Некадашњи војни аналитичар, чија су сазнања и тајни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << документи о Вијетнамском рату постали познати као "Пентагон папири", Данијел Елсберг је преминуо од рака панкреаса у свом дому у Кенсингтону у Калифорнији.

"Данијел је трагао за истином и био је патриота, активиста против рата, вољени супруг, отац, деда и прадеда, драги пријатељ и инспирација многима. Недостајаће нам свима", саопштила је његова породица.
"Пентагон папири" довели су убрзаног краја Вијетнамског рата, пада популарности Никсонове администрације која је на све начине покушала да блокира њихово објављивање у Њујорк тајмсу, као и веома утицајне пресуде Врховног суда САД и инспирисања других узбуњивача у будућности.
Елсберг је радио у војној корпорацији РАНД и при америчком министарству одбране, саветујући Белу кућу о нуклеарној стратегији као и процени ситуације у вези са америчким учешћем у Вијетнамском рату.
"Једина исправна ствар" Сазнања до којих је дошао током тог периода су му, како је више пута испричао, страховито тешко пала. Знао је све о "тајним подацима које америчка јавност има право да зна".
"То је једина исправна ствар. Уколико би јавност знала, политички притисак да се оконча рат био би превелики", сматрао је Елсберг. Тај закључак натерао га је да 1971. године објави "Пентагон папире" – 7.000 страница докумената који су откривали бројне лажи и обмане администрација неколико америчких председника – Харија Трумана, Двајта Ајзенхауера, Џона Кенедија и Линдона Б. Џонсона.

Документа су показивала размере политичког и војног учешћа САД у Вијетнаму од 1945. до 1967. године. "Пентагон папири" су без сумње доказали да је администрација Линдона Б. Џонсона, али и других председника, систематски лагала народ и Конгрес.
Вашингтон је тајно проширивао учешће својих операција у Вијетнаму као и нападе у обалским деловима Северног Вијетнама. Осим тога, скриван је и број америчких жртава у рату. Иако су званичници оптимистично говорили о рату и најављивали победу, знали су да заправо губе. Министар одбране Роберт Мекнамара је још 1967. саветовао Џонсона да оконча рат.
Елсбергова храброст допринела је несумњивој промени мишљења јавног мњења према рату у Вијетнаму и његовом убрзаном крају, али и означила почетак краја Никсоновог режима.
Инспирација будућим узбуњивачима Због тога га многи називају "оцем узбуњивача" и инспирацијом многима после њега да, упркос томе што је противзаконито делају у општем интересу и открију државне тајне. Бивши главни уредник Гардијана Алан Русбриџер каже да је Елсберг обликовао Едварда Сноудена и Џулијана Асанжа.

Осим директних последица откривања лажи, "Пентагон папири" су због сукоба Никсонове администрације и Њујорк тајмса довели до изузетно важног правног преседана.
Бела кућа је по сваку цену желела да спречи њихово објављивање, па је вршила огроман притисак на судство да се Елсберг означи као шпијун који је наштетио националним интересима и безбедности.
Врховни суд САД, међутим, у складу са Првим амандманом одлучио је у корист Њујорк тајмса и слободе медија и тако поставио преседан за све будуће узбуњиваче.
Упркос томе што је пред Федералним судом у Лос Анђелесу оптужен за крађу докумената, шпијунажу и заверу, судија је пре него што је пресуда донета прекинуо читав случај због озбиљног и флагрантног кршења судског процеса од стране власти, укључујући ту и илегално прислушкивање.
Елсберг је и после „Пентагон папира“ наставио са својом мисијом контролисања власти и позивањем на одговорност будућих администрација. У децембру прошле године, открио је да је био у контакту са Џулијаном Асанжом у вези са објављивањем Викиликса.
Када му је дијагностикован рак панкреаса у фебруару ове године, речено му је да има три до шест месеци живота. "Када сам копирао 'Пентагон' папире 1969. године мислио сам да ћу провести цео живот иза решетака. Радо бих то прихватио уколико би значило бржи крај Вијетнамског рата", рекао је у једном од последњих интервјуа које је дао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.