Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 16:22

Војвода Мишић - "Човек по мери шињела"

Пут је Живојина Мишића водио од опанака и блата у родном Струганику, до шињела постављеног црвеном чојом, који су носиле војводе у Првом светском рату. Психобиографију једног од наших највећих војсковођа, "Човек по мери шињела", написао је психијатар Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Мисојчић. Војвода Мишић - Жућа, како су га звали војници, типичан је представник свог народа у бурним годинама на почетку 20. века.
"Моје успомене" које је на искрају, у болесничкој постељи, по сећању писао војвода Живојин Мишић, биле су драгоцен извор и психоаналитички путоказ др Александру Мисојчићу за психобиографију славног Војводе. Његову личност одредили су континуитет породице Мишић, неодвојив од културолошких карактеристика поднебља одакле потиче и његов војни идентитет.

"Када опишемо овакву врсту карактера и упоредимо је са неким дсавременим радовима, који описују слику тзв. идеалног војника, ми видимо висок степен сличности. И то, на неки начин, можда и опусује и објашњава неке од наших великих војних победа из тог периода", наводи др Александар Мисојчић, аутор психобиографије Живојина Мишића.
Књигу "Човек по мери шињела" Мисојчић је писао не само језиком психијатрије, већ и лирски, с емотивним набојем. На станици у Солуну пред одлучну офанзиву такав је и Мишићев растанак са сином Војиславом.
"Грло се стегло, груди се надимају, срце трпи. Нит је сасвим сигуран да га шаље, нити да ли ће га икад више угледати", казује Петар Божовић.
"Развој друштвене историје, који ставља тежиште са двора на колибу, отвара много шири поглед на историју уопште, а самим тим и на биографије”, истиче Владимир Кривошејев, историчар.
Без емпатије која је неодвојива од антрополошке психијатрије не може се разумети пуноћа војводиног лика, сматра психијатар Часлав Хаџи Николић. За аутора Александра Мисојчића био је изазов анализирати карактер, систем вредности, реакције и Мишићеве породичне и међуљудске односе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.