Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 05:55

Поново гађан Криви Рог, напад и у Одеси; Русија тврди да је оборила девет дронова на Криму

Рат у Украјини – 476. дан. Украјина тврди да контраофанзива напредује, Русија негира те тврдње. Поново је гађан Криви Рог, а тамошње власти наводе да су погођени цивилни индустријски објекти. Напад дроновима пријављен у Одеси, а Русија тврди да је забележила нападе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << беспилотним летелицама на Криму. Подршка коју НАТО већ месецима пружа Украјини прави разлику на бојном пољу, поручује Јенс Столтенберг из Брисела, где почиње састанак министара одбрана земаља чланица.
Украјина је саопштила да њене снаге напредују у контраофанзиви против руске војске, наводећи да су током јучерашњег дана вођене "изузетно жестоке" борбе.
Указују да се борбе настављају и у близини Макаривке у правцу јужног лучког града Берђанска и у областима Новоданиливка и Новопокровск у правцу Мариупоља.
Руско Министарство одбране, са друге стране, саопштило је да су украјинске снаге у последња двадесет четири сата безуспешно покушале да покрену офанзиву на јужни Доњецк, Запорожје и Доњецки фронт.
Истовремено, руско Министарство одбране наводи да су украјинске снаге претрпеле велике губитке у људству и опреми.
Из НАТО-а саопштавају да је украјинска контраофанзива још увек у почетној фази и да се не зна да ли ће украјински контранапад бити прекретница у рату.
Доњи дом руског парламента (Руска дума) усвојио је предлог закона којим се омогућава да се грађани са кривичним досијеом боре у Украјини.
Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси из безбедносних разлога одложио посету нуклеарки Запорожје.
Холандија започиње обуку украјинских пилота за Ф-16 у наредним месецима.
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да претерано оштар одговор на провокације Кијева може да доведе до трећег светског рата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.