Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 22:28

Ово су гаранције које је Београд добио да Срби који су били на барикадама неће бити хапшени

Председник Александар Вучић, гостујући на Радио-телевизији Србије, подсетио је да је од НАТО-а и ЕУ добио гаранције да Срби који су били на барикадама неће бити хапшени, а да је јуче у Косовској Митровици ухапшен Милун Миленковић звани Луне.
Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић је, коментаришући јучерашње хапшење Милуна Миленковића званог Луне, рекао да се тужилац изјашњава да је он "крив због догађаја испред зграде изборне комисије у северној Митровици у коју су долазили да показују своју силу и где се ништа није десило".
"Кажу да је неко бацио једну каменицу или шок-бомбу. Наравно није он бацио, али је кажу био присутан. Има ту један проблем. Ми имамо изјаву, да бих убеђивао Србе да напусте барикаде и да би се избегао сукоб са НАТО-ом, добио сам гаранције НАТО-а и ЕУ да ти људи неће бити хапшени. То имам у писаној форми", рекао је Вучић.
Између осталог тада је у гаранцијама ЕУ и САД наведено да поздрављају уверавања Приштине којима се потврђује да не постоје никакви спискови за хапшење или кривично гоњење српских грађана са Косова због учешћа у мирним протестима, односно барикадама.
"Истовремено, мора да се поштује владавина права, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће бити толерисан", додаје се.
Наглашава се и да ће САД подржати рад ЕУ, преко мисије Еулекс. Еулекс ће у складу са мандатом, наставити да помно прати све истраге и поступке који из њих произилазе, како би се унапредило поштовање људских права.
"Ово посебно обухвата гаранције за фер суђења, као и заштиту и једнак третман припадника невећинских заједница на Косову", истиче се у документу.
Све обавезе из дијалога морају се, додаје се, без одлагања спровести.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.