Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 20:49

Срба понављају захтеве, Приштина не попушта – да ли ће САД предузети мере против Куртија

Ситуција на северу Косова и Метохије и данас је мирна. Председник Александар Вучић разговарао је са представницама Срба са Косова и Метохије о тренутној ситуацији. После састанка, пренели су да су обавестили председника да ће наставити са протестима. Аљбин Курти >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тврди да Приштина стоји иза политике и демократских вредности САД и ЕУ. Аналитичари оцењују да Аљбин Курти јесте иритирао САД, али да за то неће сносити последице.
Више од две недеље прошло је од када се косовска полиција сукобила са грађанима у Лепосавићу, Косовској Митровици и Зубином потоку. Готово исто толико протестују Срби из покрајине. О тренутној ситуацији, представници Српске листе разговарали су са председником државе у Београду.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао да су председнику донели снимке на којима се види да два ухапшена Србина, Радош Петровић и Душан Обреновић, нису учествовали и нису угрозили Кфорове војнике.
"Тражили смо од председника да престане прогон српског народа на северу од стране Приштине, и прогон људи који су учествовали на барикадама прошле године и на протестима ове године", наводи Ракић.
Понављају да су спремни на компромис, али да то не виде од Приштине.
Драгиша Миловић, бивши градоначелник Општине Звечан, каже да они јесу за деескалацију и компромисе, али да је претходно потребно да се одради оно што је речено и захтевано од Ескобара и Лајчака.
"Да се ослободе општинске зграде да се радници врате и пружају услуге својим грађанима, да специјалне јединице напусте објекте, јер у Звечану нема ни једног радника нити је тамо нелегално изабран градоначелник, они су и даље присутни", каже Миловић.
Лајчак се надао бољем резултату мисије на КиМ Прошле недеље Мирослав Лајчак боравио је и у Приштини и у Београду.
Након што је сабрао утиске, надао се, каже, бољем резултату мисије на КиМ са Габријелом Ескобаром.
О закључцима и наредним корацима информисаће државе чланице.
“Посебно смо истакли да, иако сви грађани имају право на миран протест, насиље никада није прихватљиво и не може бити некажњиво. Упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту. Настављамо са напорима да омогућимо и подржимо одрживо политичко решење“, написао је Лајчак.
Курти тврди да Приштина стоји иза политике и демократских вредности САД и ЕУ У међувремену, Аљбин Курти позива међународну заједницу да интензивира дијалог за примену споразума од 27. фебруара у Бриселу и 18. марта у Охриду, и да у том порцесу обезбеди правичан редослед примене обавеза.
Тврди да Приштина стоји иза политике и демократских вредности Сједињених Америчких Држава и Европске уније.
"До ванредних избора у северним општинама актуелни градоначелници морају да обављају дужности, позивам Србе да изађу на изборе. Садашњи градоначелници су добили мало гласова, док остали нису добили ништа. Срби треба да изађу на изборе, а не да бојкотују", поручио је Курти.
"Курти иритира САД, али неће сносити последице" Ми немамо спољну политику, она је оно што каже Вашингтон - на ту изјаву Рамуша Харадинаја сада подсећају аналитичари. Аљбин Курти јесте, оцењују, изиритирао САД, али за то неће сносити последице.
Мирослав Стојановић, спољнополитички коментатор, оцењује да је са Куртијем мало компликовано у том случају.
"Америка не зна кога би сада уместо њега, иначе би она то успела као што је то урадио Гренел у његовој првој влади. Лако је да га склони, али је тешко наћи замену, поготово што се онда отвара један процес времена када се ништа озбиљније не може учинити, ни у односима између Београда и Приштине", објашњава Стојановић.
Ни околности не иду, каже, наруку. Администрација улази у изборну кампању и то је још један од разлога да САД ништа озбиљније неће предузети против Куртија.
Не охрабрује га ни позиција Србије - јер притисак на Приштину да повуче специјалце на северу није успео. Атмосфера не сугерише понављање избора, а без њих, закључује Стојановић, нема ни помака у дијалогу Београда и Приштине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.