Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 19:23

Проблеми се гомилају – Трампови адвокати поднели оставке, оптужен и његов сарадник

Двојица адвоката који су заступали Доналда Трампа саопштили су да су поднели оставке, дан након што је бивши председник САД на федералном нивоу оптужен за незаконито чување поверљивих докумената и друга кривична дела. Док је текст оптужнице и даље запечаћен, Трамп >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тврди да је оптужен и његов помоћник Волт Наута.
Трампови адвокати Џим Трасти и Џон Роули саопштили су да су поднели оставке на место правних саветника бившег председника САД.

Обојица су истакла да им је била част да проведу прошлу годину бранећи Трампа, али кажу да је због случаја који се води у Мајамију "логичан тренутак" да се повуку.
Нешто раније, сам Трамп је на својој друштвеној мрежи Истина најавио промену свог правног тима.
"У сврху борбе против највећег лова на вештице свих времена, који се сада сели на судове Флориде, представљаће ме Тод Бланш и фирма која ће бити именована касније", саопштио је Трамп и најавио да ће имена осталих адвоката бити објављена наредних дана.
Бивши председник САД је истакао да неће користити услуге Џима Трастија и Џона Роулија, иако се Трасти раније данас појавио у једној телевизијској емисији како би причао о случају.
"Желим да захвалим Трастију и Роулију на њиховом раду, али суочили су са веома непоштеном, корумпираном, злом и болесном групом људи, каква до сада није виђена", истакао је Трамп.
Трамп тврди да је оптужен и његов помоћник Волт Наута Доналд Трамп је на својој друштвеној мрежи саопштио и да је, наводно, његов некадашњи помоћник Волт Наута такође оптужен у истом случају.

Наута је радио за Трампа док је био становник Беле куће, након чега је постао његов помоћник и у вили на Флориди.
Наутин адвокат Стенли Вудворд одбио је да коментарише ове наводе, преноси Ројтерс.
Текст оптужнице још није објављен пошто је "под печатом", али је сада већ бивши Трампов адвокат Џим Трасти потврдио да оптужбе укључују заверу, лажне изјаве, ометање правде и незаконито држање поверљивих докумената.
У америчком правосудном систему оптужница је званично обавештење да постоји довољно доказа да се особа оптужи за злочин, али да би званично била подигнута потребно је да се, након проучавања доказа и саслушања сведока, веће грађана познато као велика порота простом већином изјасни о томе да ли случај заслужује суђење.
У уторак пред савезним судом у Мајамију Доналд Трамп ће се у уторак појавити пред савезним судом у Мајамију након што је у четвртак саопштено да је оптужен за нелегално задражавање поверљивих докумената и друга кривична дела.
Ово је прва федерална оптужница у историји САД против неког од бивших америчких председника.
Истрагу о Доналду Трампу је предводио специјални тужилац Џек Смит, а фокус је био на томе да ли је Трамп прекршио закон неовлашћено задржавајући поверљиве документе.
Истражитељи су пре отприлике годину дана запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго на Флориди, од којих је 100 носило ознаку поверљивости. Трампови адвокати су раније тврдили да су сви такви документи враћени влади.
Један од многих правних изазова Најновији случај представља само још један у низу правних изазова за Доналда Трампа, који се бори да поново буде изабран за председничког кандидата републиканаца на изборима који ће бити оджани наредне године.
Недавно је у Њујорку против Трампа подигнута оптужница по 34 тачке којом се терети за фалсификовање пословних докумената како би прикрио новац који је уплаћен да би порно глумица Сторми Данијелс ћутала о њиховој афери.
Истрагу Трампових финансија иницирали су наводи да је током кампање уочи председничких избора 2016. године потплатио две жене како би ћутале о наводним аферама с њим.
Судија државног суда на Менхетну Хуан Мерчан одредио је 25. март 2024. као датум када ће се Трамп појавити пред судом.
Против бившег председника САД се такође воде истраге у Вашингтону и Атланти, које би могле резултирати оптужницама. Управо Смит води истрагу о томе да ли су Трамп и његови савезници покушали да пониште победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.
Подизање оптужница, па чак и федералне, не може правно да спречи Доналда Трампа да се кандидује за председника САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.