Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 09:06

Хидролог Владиковић: Неочишћени канали највећи проблем, додатни опрез за слив Саве

Уместо да уживамо у сунцу и топлом времену, метеролози кажу да ће нас све до краја јуна пратити киша. Хидролог РХМЗ-а Дејан Владиковић каже за РТС да ћемо најмање наредне три недеље имати нестабилности, као и да је већина проблема које смо видели претходних дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << последица неочишћених канала. Указује и да је за читав слив Саве потребан додатни опрез.
Протекли викенд и почетак ове недеље није донео стабилизацију времена у Србији. Нова изливања бујичних токова јуче поново у Врњачкој Бањи, затим Александровцу, шабачком и јагодинском крају.
Дејан Владиковић каже да најновији хидролошки подаци показују да се у тим регионима полако смирује ситуација.
"Нажалост, наша хидролошка упозорења су се обистинила, јер ми смо јако дуго под утицајем те нестабилне и влажне масе и оно што компликује додатно ситуацију је што је она слабо покретна, јер када имате неке друге непогоде оне буду и прођу", додаје Владиковић.
Указао је и да се у наредних десетак, 15 дана не очекује неко значајније побољшање временских прилика. Истиче и да су на време упозорили на ове падавине и да се побољшао квалитет метеоролошких и хидролошких прогноза.
Поручује да ћемо због климатских промена и у будућности имати све чешће и све интензивније падавине и врло често смењивање у току пар месеци два екстрема – јако високе воде, бујице и велике проблеме и после пар месеци нагли сушни период.
Већина проблема због неочишћених канала Ипак, додаје, може да се уради много тога и наводи да су наше реке и потоци подељени у две категорије – водотоке првог и другог реда.
"О водотоцима првог реда воде рачуна јавна предузећа, са њима је лакше управљати, јер они имају и мању динамику промена. Што се тиче мањих бујичних водотка, они су у надлежности локалних самоуправа. Ми већ дуго апелујемо да се та локална заједница ипак некако пробуди, обучи да јако брзо реагују и да се чисте сви канали, јер већина проблема које смо видели претходних дана су због неочишћених канала или очишћених пре много времена", објашњава Владиковић.
Истиче и да су многе шуме посечене. "Када имате у залеђу неког места пуно шуме, а она је посечена, ви сте направили идеалне услове да киша која ће нагло кренути, ви немате вегетацију, и она без отпора изазива много веће проблеме", додаје.
Наводи и да сви питају може ли да се понови 2014. година, а Владиковић поручује да не.
"Тада је то било много израженије и што се тиче количине и што се тиче да је то био четврти талас, па су биле оне катастрофалне последице", објашњава Владиковић.
На сливу Саве могући неки нови порасти Говорећи о сливу Саве, каже да је важно да се чисте канали.
"Шти се тиче слива Саве ту су могући неки нови порасти, не као претходни. Оно што је карактеристично је што ће ту бити јако дуго висок водостај", наводи Владиковић.
Истиче да је за читав слив Саве потребан додатни опрез. “Ту имамо и Дрину која стиже и босанске притоке из оба ентитета и јако незгодну реку Купу у Хрватској", поручује Владиковић.
"Тако да је то све за очекивати у наредних две до три недеље да ће Сава контантно бити у домену средње високих водостаја", додаје.
Када је реч о Бабушници и том делу Србије, наводи да постоји опасност од бујичних поплава, јер ту имамо реку Нишаву са пуно притока, као и Власину и реку Ветерницу.
"Тако да је ту неопходан опрез најмање следеће две, три недеље, јер ће се понављати сличне епизоде. Имаћете ситауцију да је на једној локацији потпуно суво, а 15 километара ваздушном линијом падне од 50 до 80 милиметара што за тај регион представља тромесечну количину падавина", наводи Владиковић.
Говорећи о изгледима у наредном периоду, каже да ћемо најмање наредне три недеље имати нестабилности.
"Најугроженија подручја што се тиче поплава су западна, југозападна, централна и југоисточна Србија", закључује Владиковић.
Врњачка Бања, бујице однеле седам мостова Невреме праћено јаком кишом захватило је јуче Врњачку Бању, па се набујала вода сливала низ улице, поплавила основну школу, стамбене објекте и дворишта. Због оштећења на инфраструктури од суботе је ванредна ситуација.
Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић каже за РТС да је то трећи поплавни талас који је захватио то место.
“Прва два таласа су се односила на периферни део Врњачке Бање, околна села, где смо имали велике штете на путној инфраструктури, мостовима, продирање воде у домаћинства“, навео је Ђуровић.
Јучерашњи талас је захватио центар Врњачке Бање.
"Врњачка река која пролази кроз центар, која је туристички драгуљ, али и Лоповачка река дошле су до великих бујичних поплава и излиле су се на неколико локација, однеле скоро седам мостова на територији општине Врњачка Бања, четири километра путне инфраструктуре под асфалтом је оштећено, неколико десетина некатегорисаних путева", додао је Ђуровић.
Указује да је вода била у центру места, ако и да је продрла и у специјалну болницу "Меркур".
"Ангажовањем наших јавних комуналних предузећа, волонтера, добровољних ватрогасних друштава, ватрогасне јединице у Врњачкој Бањи уз подршку ватрогасне јединице Краљево успели смо да санирамо онај део који нам је у овом тренутку најбитнији, то је тај туристички део, да гости то не примете и осете", навео је Ђуровић.
"Оно што нас очекује у наредном периоду је санација након продирања воде у неколико станова, стамбених објеката, кућа где смо ноћас евакуисали људе и сместили их у хотелске капацитете. Данас већ радимо на санацији њихових кућа", додаје.
Истиче да ће обнављање мостова захтевати и подршку ресорних министарства и Владе. "Ради се о мостовима који су веома битни, јер повезују одређене локације", наводи Ђуровић.
Истиче да су децу јуче након поподневне наставе преузимали лично родитељи због опасности, као и да је полиција обезбеђивала најкритичније тачке да људи не би прилазили самој реци како не би били угрожени животи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.