Izvor: RTS, 05.Jun.2023, 12:28

Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечану, мали матуранти прочитали проглас

Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа на северу Косова и Метохије, у којима им је онемогућен рад откад су специјалци косовске полиције заузели те објекте. Испред бодљикаве жице и војника Кфора у Звечану, мали матуранти су јутрос прочитали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << проглас у којем траже да им се омогући нормално детињство. Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану.
Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохија, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.
Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.
Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина. 
Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.
Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на северу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње север КиМ био "још једно ратно жариште".
Турско Министарство одбране саопштило је да је први конвој турских специјалаца стигао на Косово и Метохију.
"Први конвој командоса нашег батаљона 65. механизоване пешадијске бригаде, који ће служити на Косову, завршио је пребацивање на Косово. Желимо добре и успешне мисије нашим херојским војницима на Косову, за очување мира и спокоја", наведено је у саопштењу турског министарства на Твитеру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.