Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 14:48

Нови сукоби у Судану након истека споразума о прекиду ватре

У Kартуму, главном граду Судана, дошло je до жестоке ескалације сукоба у неколико делова престонице након истека споразума о прекиду ватре између војске и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).
Један војни авион се срушио у Омдурману, јавља Ројтерс. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Међу областима у којима су пријављене борбе биле су централни и јужни Kартум и Бахри.
"У јужном Kартуму живимо у страху од бомбардовања, звукова противавионских топова и нестанка струје. У правом смо паклу", рекла је 34-годишња становница Сара Хасан.
Осим главног града, смртоносне борбе су избиле и у удаљеном западном региону Дарфура. Споразум о прекиду ватре почео је 22. маја и истекао је у суботу увече, што је довело до извесног смањења интензитета борби и ограниченог хуманитарне помоћи приступа, али је као и претходни споразуми о примирју више пута прекршен.
Саудијска Арабија и САД саопштиле су да настављају са свакодневном сарадњом са делегацијама војске и РСФ-а, које су остале у Џеди, и поред тоа што су прошле недеље обустављени преговори о продужењу мира.
У сукобу војске и паравојних снага који је почео средином априла досад је страдало више стотина људи, а око 1,2 милиона људи је расељено унутар земље, док је још 400.000 особа побегло у суседне државе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.