Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 14:43

Генерал Ристуча: Курти да не користи "кишобран" Кфора за једностране акције

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на северу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње север КиМ био "још једно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ратно жариште".
Мисија НАТО-а се не може и не сме сматрати кишобраном испод којег можете да се сакријете након једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже, рекао је генерал Ристуча у интервјуу за италијански лист Коријере дела сера.

Он је додао да је Куртија цела међународна заједница саветовала да не поставља градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје.
"Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избегла трагедија", навео је Ристуча.
На питање новинара да ли је то била "легитимна одлука владе која делује на сопственој територији", командант Кфора је рекао да се не треба претварати да је реч о нормалној ситуацији, те да није први пут да се дешава да се одлуке доносе без претходне координације са Кфором и укљученим странама.
"Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно поверење. Увек треба процењивати штетне последице које имају овакве акције. Када је разговарао са мном, премијер Курти је увек био сагласан са овим приступом", рекао је Ристуча, а на питање зашто Курти није деловао тако, поручио је да то треба питати Куртија.
"Актуелна ситуација резултат низа криза" Коментаришући одговор премијера привремених институција да је "Косово независна држава која не може да попусти пред уценама насилника", командант Кфора је рекао да су припадници мисије забринути за безбедност, стабилност и слободу кретања две етничке групе.
Он је навео да не суди о политичким одлукама, али да има дужност да брине о њиховим последицама, "које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видели".
"Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношћу, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између две етничке групе и онога ко их представља. Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији", оценио је Ристуча.
Он је, међутим, навео да одговорност није само на једној страни, већ да ни Београд, ни Приштина нису у могућности да капитализују циљеве постигнуте током претходних година. "Оног тренутка када постоји договор, он мора бити спроведен. Али без икаквог дијалога, то остаје мртво слово на папиру", рекао је командант Кфора.
Истакао је да су у последњих 20 година постигнути важни циљеви, чак и када је реч о мирном суживоту, али да се, почевши од 2021. године, крећемо уназад.
Ристућа је казао да су "екстремистичке политике" нарушиле стабилност између две етничке групе. На питање колики је ризик од даље ескалације ситуације, Ристуча је навео да је интервенција Кфора имала само краткорочни ефекат, те да дипломатским деловањем Србија и тзв. Косово поново почињу да разговарају.
"Надамо се да ће овај временски оквир бити искоришћен за почетак правих преговора", рекао је командант Кфора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.