Izvor: RTS, 01.Jun.2023, 10:55

Бисенић: Став САД се променио, али не треба очекивати да је то аутоматско прелажење на страну Београда

Драган Бисенић, новинар и дипломата истиче да се по питању најновијих догађаја на Косову и Метохији став великих сила, пре свега САД, очигледно променио, али да не морамо аутоматски да очекујемо да ће то бити прелажење на нашу страну или прихватање наших аргумената. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Оцењује да, оно што се већ једном десило, а то је смена Аљбина Куртија с места привремених органа под директним утицајем САД, може да се догоди и поново.
У разговору за америчку телевизију Си-Ен-Ен председник Вучић је истакао да су два момента важна када је реч о најновијим сукобима. Одбијање Приштине да испуни своју обавезу о стварању Заједнице српских општина, као и нелегитимни избори од 23. априла на Космету
Драган Бисенић истиче за РТС да се ради о једној од ерупција коју с времена на време можемо да пратимо када  је реч о Косову и Метохији.
Међутим, указује да је она овога пута озбиљнија и значајнија из неколико углова.
"Прво она се дешава у време дијалога Београда и Приштине о европском папиру о нормализацији односа. И како је саопштено из различитих праваца у том односу постигнути су неки охрабрујући резултати, с тим што је наравно још увек остала потреба да се ти односи даље унапређују", наводи Бисенић.
Чињеница је, каже он, да косовска страна на сваки начин избегава да формира Заједницу српских општина компликује разговоре који су у току, а на известан начин их обесмишљава сада са неким назнакама да би то "требало да се догоди када Србија призна Косово".
"Због тога то није јасно само Србији него је јасно готово свима у међународној заједници", наглашава дипломата.
Да ли став великих сила може да се промени у корист Србије Бисенић сматра да се став великих сила, пре свега САД, очигледно променио, али да не морамо аутоматски да очекујемо да ће то бити прелажење на нашу страну или прихватање наших аргумената. У овом случају, напомиње Бисенић, захтеви САД од Приштине поклапају се са захтевима српске стране.
"Чини се да је овога пута љутња САД заиста оригинална и уверљива због тога што је представницима приштинских власти више пута скренута пажња да не предузимају једностране потезе. Да не покушавају на присилне и полицијске начине да убацују те случајно изабране градоначелнике општина, већ да се они задрже на техничком мандату док се не нађу одговарајућа решења", наводи Бисенић.
Додаје и да не мисли да ће у овом спору са САД Аљбин Курти бити, како каже преовлађујућа страна.
Истиче и да су САД најавиле да ће у свом односу према Приштини имати промена и да ће и да ће због тога имати одређене санкције.
"Оно што се већ једном десило, а то је смена Аљбина Куртија с места привремених органа под директним утицајем САД, може да се догоди и поново", оцењује новинар.
Такође, најава санкција Приштини, вероватно значи и да ће САД променити свој однос према споразуму, мишљења је Драган Бисенић и додаје и да је у оваквим условима ескалације односа тешко претпоставити да ли ће разговори Београда и Приштине уопште моћи да се наставе.
Каже и да би после најаве Куртија да би се срео с председником Вучићем било тешко рећи који би смисао тих разговора био.
"Био би већи смисао да се он догодио пре одржавања ових избора и да избори нису уопште одржали, јер је сасвим јасно било какав ће њихов исход бити. Да њихови резултати воде ка некој врсти мини апартхејда на КиМ", указује Бисенић.
Колико су у овом тренутку важни разговори У разговору за РТС Бисенић још каже да су у овом тренутку разговори важни, јучерашњи разговори о глобалној безбедности у Братислави и данашњи на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву.
"Ово је несумњиво прилика, будући да се у оквиру политичке заједнице налазе бројне државе и то је прилика да се директно пренесе виђење Србије свих ових догађаја. Доказ да је то важно је и што је и Си-ЕН-Ен одлучио да у свом ударном термину посвети после дуго, дуго времена пажњу овом питању", закључује Бисенић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.