Izvor: RTS, 01.Jun.2023, 10:29

Серија састанака председника Вучића на Самиту у Кишињеву

Председник Србије Александар Вучић учествује на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву. Председник се састао са европским и регионалним званичницима. Пред почетак Самита Вучић је изјавио да се увек залагао за мир и стабилност у целом региону, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као и да гарантује да ће Србија учинити све да дође до деескалације ситуације на Косову и Метохији. Вучић је додао да би најснажнији корак који би довео до деескалације био повлачење градоначелника који су изабрани на изборима на које је изашло три одсто бирача.
"Надам се да ћемо успети да сви заједно деескалирамо ситуацију и да сачувамо мир и стабилност. Верујем да ћемо успети у томе", рекао је Вучић пред почетак Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Истакао је да ће Београд покушати да убеди Србе да протестују мирно, али је додао да су они веома одлучни, те да желе да виде леђа специјалним јединицама које се на северу КиМ налазе илегално.
Вучић је додао да би најснажнији корак који би довео до деескалације био повлачење градоначелника који су изабрани на изборима на које је изашло три одсто бирача.
"То се нигде никад није десило. То мора да буде први корак и онда мислим да ћемо имати довољно снаге да наставимо са разговорима како бисмо, не само деескалирали ситуацију, већ и направили неке кораке унапред", рекао је председник Србије.
“Провокације Приштине први пут наишле на стварну осуду САД“ Председник Вучић изјавио је у Кишињеву да САД не мењају курс према КиМ, али да су првокације Приштине према спрском народу по први пут наишле на стварну америчку осуду и да то очекује исто и од Европе, и најавио да следеће недеље очекује долазак у Београд Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара.
Вучић је одговарајући на питање да ли САД мењају курс према КиМ и да ли могу да утичу на Аљбина Куртија, рекао да ни деца не би могла да прихвате тај закључак јер је сасвим јасно ко је одговоран и крив, за једну специфичну ситуацију.
"Али ако ме питате стартешки, наравно да се ништа посебно у том свеукупном односу према Косову и ситуацији у региону неће променити. Ипак, јесте важно да, ако ништа друго, бар могу да нас чују. Када неко већ претерује месецима и није ништа у стању друго да уради осим провокација према српском народу - то је први пут наишло на стварну америчку осуду и захвалан сам им на томе", рекао је Вучић.
Нада се, каже, да ће то бити случај и са Европљанима и додао да је, ипак, сигуран да то неће бити случај са свима њима.
"Али, немамо ми ту бог зна шта и куд да идемо. Следеће недеље очекујем и долазак Лајчака и Ескобара у Београд. И ситуација је много компликованија. Проблем у овоме је да ово што се догађало пре три дана на КиМ смо могли да предвидимо и предвидели, али нисмо могли да спречимо. То је проблем када видите да иде у лошем смеру, а нико не мозе да спречи јер постоји тврдоглавност и неодогворност једне ствари, онда то представља озбиљан проблем који није лако да се реши", нагласио је Вучић.
Додао је да ће у Кишињеву имати веома важне разговоре са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.
Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваће у четвртак, 1. јуна 2023. године, на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.