Izvor: RTS, 28.Maj.2023, 07:22

Манастир Тумане – традиционално пресвлачење моштију Светог Зосима - верници добијају делићи старе одеће

У манастиру Тумане у 10.30 биће одржано традиционално пресвлачење моштију Светог Зосима Туманског. Света литургија ће отпочети у 08.30 часова.
Након превлачења моштију оне ће бити пренете у светитељеву испосницу, удаљени око један километар од манастира. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ту ће у подне бити служена молитва за здравље и акатист.
Присутним верницима на благослов ће бити подељени делићи старе одеће.
Пресвлачење моштију Светог Зосима, постала је већ традицаја, обавља се прве недеље по Спасовдану, тада долази река народа. Према неким проценама, буде око 25.000 посетилаца, а сваке године има све више и више верника.
У манастирској цркви посетиоци ће моћи да се поклоне и нетрулежним моштима Св. Јакова, моштима Св. Нектарија Егинског, као и руској чудотворној икони Пресвете Богородице "Курскаја Туманска".
Манастир Тумане налази се на 120 километара од Београда и девет километара од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке.
Реч је о једном од најпосећенијих манастира на простору Србије. Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је у време пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије. Подигао га је Милош Обилић у време кнеза Лазара. 
За име манастира везано је неколико предања која помињу Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је дворац у суседном селу Двориште.
Приликом одласка у лов, нехотице је ранио испосника Зосима Синаита, који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео видару на лечење, пустињак му рече "Ту мани" тј. нема лека – пусти да ту умрем. Да окаје грех, Милош подиже задужбину – манастир у који положи Зосимове мошти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.