Izvor: RTS, 25.Maj.2023, 15:57

Вархељи у Приштини: Спровести што пре споразум из Охрида

Комесар Европске уније за проширење и суседство Оливер Вархељи изјавио је у Приштини да је неопходно што пре спровести Охридски споразум, укључујући и оснивање Заједнице српских општина.
"Довољно је да поменемо и закључак Европског савета који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << подстиче обе стране да у потпуности, без условљавања, спроведу све обавезе о којима су се сложили у оквиру споразума који је потписан, обухватајући и споразуме који су потписани 2015. и 2013. године", рекао је Оливер Вархељи на заједничкој конференцији са председницом Вјосом Османи.
Додао је, како су пренели медији у Приштини, да му није циљ да Приштину подсећа на спровођење споразума.
"Ми смо спремни да пружимо инвестициони програм од којег ће сви имати користи кроз успешан дијалог. Желимо и с ваше стране да чујемо шта може да доведе посао и развој у регион где је незапосленост највиша на нашем континтенту, а социјално стање најтеже у читавој Европи. Успешан дијалог подразумева и успех за људе којима ће донети резултат и развој", навео је Вархељи.
Европски комесар је додао да је закључак састанка са председницом Вјосом Османи јасан.
"Косово је веома посвећено приближавању ЕУ. Ви сте показали вашу опредељеност не само речима, него и у врло јасним ангажовањима, сарађујући са нама што се тиче руске агресије на Украјину и то се веома цени", рекао је он.
Вархељи је подсетио да ће "од 1. јануара наредне године грађани Косова моћи слободно да се крећу у Шенген зони".
"То је дуго обећање које смо ми из Европе давали Косову, које смо успели да обезбедимо заједно са Владом Косова и њиховом убеђењу у промене ствари на терену. Током рада са нама, како бисмо убедили државе чланице да слободно кретање без виза јесте и у нашем интересу, то је заједнички успех који ће свако у овој земљи искористити", додао је Вархељи.
На састанку са косовском председницом било је речи и реформама, што је, како је рекао комесар, циљ ове посете. Навео је да би реформе требало убрзати и побољшати спровођење правног оквира.
"Дотакли смо се и теме правосудног система. Администрација правосудног система је спора, неефикасна и имамо неколико случајева утицаја који се тамо врше. То представља велики изазов, тако да тражимо обећање владе да све судске праксе буду у складу са Венецијанским судом", поручио је Вархељи.
Вјоса Османи је истакла да за "народ Косова Европска унија није само дугорочна тежња", већ вишедеценијско опредељење вођено демократским вредностима. Истакла је да је "Косово посвећено преузимању свих неопходних корака ка приближавању Европској унију".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.