Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 13:41

Месец дана без игрица и друштвених мрежа, земунски основци пишу дневнике

После трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" и од тада непрестаних упозорења стручњака о последицама које на децу имају мобилни телефони и интернет, ученици трећег разреда Основне школе "Раде Кончар" у Земуну договорили су се да месец дана не играју игрице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на мобилним телефонима и да за то време воде дневник активности који ће по истеку договора анализирати. На њих су се угледали и ученици нижих разреда, али права ствар би била, каже учитељица Биљана Томић, када би идеју прихватили и старији разреди.
Месец дана неће играти игрице и неће бити на друштвеним мрежама. Речено – учињено. После двадесет дана, договор и даље важи. Игрице им, кажу, не недостају.

"Ја поручујем својим другарима и вршњацима да се више играју напољу и да се више друже са другарима да не остају цео дан у кући да играју игрице и да 'блеје' на телефону", каже Реља Милосављевић, ученик ОШ "Раде Кончар".
И Вук Миловић поручује својим другарима да иду напоље и да се играју.
"Да возе бицикл, тротинет, шта год и само да имају испуњено слободно време", додаје Јована Радибратовић, ученица ОШ "Раде Кончар".
Кажу да знају шта је дигитални бонтон. Сада пишу дневник активности.
"Прво је настала идеја, учитељица је осмислила и сви смо се сложили и пишемо. Можда неко мало забушава, али ја пишем дневник активности", навела је Дина Шкорић, ученица ОШ "Раде Кончар".
Умрежили су се и родитељи.
"Деца су одушевљена, они апсолутно подржавају оно што смо се договорили, и родитељи су то подржали. Они се укључују у све наше активности, а ово им је било посебно драго, јер не морају толико да контролишу децу. Знају да ће они да испуне договор. Значи како учитељица каже, то је тако", наглашава Биљана Томић, учитељица.
Милица Радибратовић, мајка ученице, каже да је учитељица задала први корак.
"Сада је на нама да ми одмарширамо лепо једну целу ту причу, да ова деца проводе више времена заједно, да се више друже, да организују спортске активности, полигон за вожњу бицикла, музички тобоган, коју год игру за њих да схвате да када буде тешко, када буду тужни, буду срећни не могу то да поделе са дигиталним уређајем, већ са својим друговима и другарицама", додаје Радибратовићева.
 А корак држе и ученици нижих разреда у школи.
"Акција је имала утицај и на друге наставнике у нашој школи, као и на родитеље који су спремни да нас подрже у оваквим и сличним акцијама", напомиње Маја Костић, директорка ОШ "Раде Кончар".
За десет дана отвориће своје дневнике да виде како су се умрежили и дружили без мобилних телефона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.