Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 20:44

Понижавање и дискриминација ромске девојчице у Врбасу – шта кажу родитељи, а шта надлежни у школи

Девојчица ромске националности у Врбасу трпи дискриминацију у школи од вршњака, тврде њени родитељи. Директорка школе међутим саопштава да је дискриминација престала после реакције школе. Све је почело алузијама на сакупљање секундарних сировина, а завршило >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се тиме да готово цело одељење не говори са девојчицом. Надлежни осуђују дешавања, а Национални савет Рома тражи хитну реакцију и санкције.
Неколико месеци ученица осмог разреда основне школе у Врбасу због порекла трпи вршњачко насиље. Родитељи тврде да се, како се приближила мала матура, малтретирање само се појачало и не престаје.

"Трајало је месецима, од октобра прошле године, са алузијама на њено ромско порекло. На пример, честитали су јој рођендан на Дан Рома. Истина је да су деца из разреда осим једне девојчице, престала да комуницирају са мојој ћерком“, прича отац девојчице Владимир Владисављевић. 
Додаје и да су после јучерашњег саопштења школе на друштвеним мрежама почеле да круже "измишљене и ружне приче" за његову ћерку.
Директорка о случају Директорка основне школе није могла пред камере РТС-а јер је, како нам је објашњено, тренутно на боловању. Огласила се саопштењем на чијем почетку објашњава како је ово напад на државу, а тек касније се осврће на случај дискриминисане девојчице.
"Мајка девојчице, задовољна развојем ситуације и обављеним разговором са родитељима ученика, као и њиховом реакцијом, није желела да се проблем продубљује јер деца треба да наставе школовање и дружење у истој школи", каже, између осталог, у саопштењу.
Наводи и да је одржан састанак Тима за заштиту од дискриминације, као и да је након састанака у школи и новинских натписа, мајка девојчице изјавила да више нема сличних проблема. Отац то демантује и каже да се, напротив, дискриминација продубила.
"Пријављивали смо разредном старешини. Психолог није разговарао са њом, ни директорка школе. Затечен сам и све посматрам са неверицом. Свако дете, без обзира на националну припадност, треба да има осмех на лицу и да буде прихваћено у друштву", прича Владисављевић.
Осуде и реакције Ромски национални савет захтева хитну реакцију надлежних и санкције. "Забринути смо за ментално и физичко здравље девојчице. Позивамо надлежне да предузму одговарајуће мере, да се укључи просветна инспекција, школски тимови, као и директорка да испитају читаву ситуацију", наводи председник Националног савета ромске мањине Далибор Накић.
Министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов каже да су свесни вршњачког насиља и дискриминације када је реч о припадницима ромске националности.
"Осуђујемо и позитивно ценимо начин на који је читав случај од стране школе, институција унутар школе, установа поступања био учињен. Свесни смо да је изазов вршњачко насиље и елементи облика дискриминације, када су у питању припадници ромске заједнице, релативно присутно у нашем друштву“, наводи Жигманов.
И покрет "Опре Рома Србија" у отвореном писму директорки школе изражава дубоку забринутост због малтретирања ромске девојчице, а њу позивају "да покаже снажно вођство и обезбеди да се сви ученици, без обзира на порекло, осећају безбедно и цењено у школском окружењу".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.