Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 21:13

Жиофре позива да се предузму кораци за убразање европског пута – које су препреке

Сада је тренутак да се буде храбар и да се предузму кораци да Србија убрза пут евроинтеграција – то је порука шефа делегације Европске уније Емануелеа Жиофреа са конференције коју је организовала Коалиција прЕУговор – очување реформи владавине права без компромиса. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Европска унија је, каже, ту да пружи финансијску помоћ правосуђу и настојаће да прати усклађеност реформи са европским стандардима, да би Србија постигла циљеве у преговорима.
На обележавању деценије постојања Kоалиције и 20. по реду ПрЕУговор аларм извештаја – замерка на темпо реформи које се спроводе. У фокусу последњих шест месеци рада Владе.

"Све то што се десило још једном нас је опоменуло да морамо да наставимо да указујемо на системске проблеме чији су инциденти само показатељи и да предлажемо како се ти проблеми могу превазићи", поручила је Јелена Пејић Никић, координаторка Коалиције прЕУговор.
Најпре када је реч о правосудним реформама и Закону о унутрашњим пословима.
"Сада је већ ‘трећа срећа’ где покушавамо да у разговору са МУП-ом унапредимо те одредбе. Два су фронта на којима се битка водила – један је у вези са аутоматском обрадом података и биометријским надзором, а други фронт где смо можда имали мање успеха да унапредимо ствари јесте ово које се тиче управљања полицијом", наглашава Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику.
Немања Ненадић из Транспарентности Србија указује на то да нема напретка у неким битним стварима, чак ни када се гледа шта смо добили од препорука из Европске комисије.
"Још није почело да се ради када је реч о ГРЕКО препорукама или препорукама ОДИРА. Међутим, лепо је и похвалити да се нешто добро десило. Ево видим да је једна од препорука које имамо у извештају делимично испуњена – реч је о јавним набавкама", оцењује Ненадић.
Од амбасадора Уније у Србији подсећање – владавина права остаје главни стуб на путу Србије ка Бриселу.
"Ово је тренутак да се буде храбар да се предузму кораци да Србија убрза пут на стази ЕУ интеграција. Верујемо да је сарадња између институција и цивилног друштва кључна. Реформе су ту да друштво буде праведније. Ако постоји снажна воља можемо да направимо прогрес у кратком периоду, поштујући задате рокове", поручио је Емануеле Жиофре.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић каже да бисмо сви желели да се тај процес одвија брже.
"Али, ако узмемо за пример реформу правосуђа, то није закон, то није чак ни усвајање уставних амандмана, ни закона и подзаконских аката. То је промена свести, то је професионализација, изградња интегритета и активности свих оних који учествују у том процесу. Ја не кажем да треба да чекамо вековима, не тражим ни оправдање у том сегменту, али бих волела да сви заједно учествујемо у томе“, истиче Мишчевићева.
Подвлачи црту – нема процеса европских интеграција ако у њему не учествују сви грађани. Још једном позив за цивилно друштво да буде критично, али и објективно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.